ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στον Μουμπάρακ

Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στον Μουμπάρακ
Πιο σκληρή στάση κρατά πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ...

Πιο σκληρή στάση κρατά πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, απόφαση που δεν διαμορφώθηκε όμως χωρίς προστριβές.
Η Γερμανία και η Ισπανία τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του Αιγύπτιου προέδρου, ενώ η Ιταλία, η Γαλλία και η Βρετανία είναι πιο επιφυλακτικές.

«Να σταματήσει να κυλάει το αίμα» στην Αίγυπτο ζήτησε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ τριακόσιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των διαδηλώσεων πριν από οκτώ ημέρες.

«Πρέπει να σταματήσει να κυλάει το αίμα. Υπάρχουν υπερβολικά πολλοί νεκροί, υπερβολικά πολλοί τραυματίες», δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Το απόγευμα θα διεξαχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση με 15 γαλλικές εταιρείες που επιχειρούν στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γερμανία συνιστά να αποφεύγονται από σήμερα τα ταξίδια «προς ολόκληρη την Αίγυπτο». «Η σύσταση αυτή αφορά επίσης τις τουριστικές περιφέρειες της Ερυθράς Θάλασσας», που ως τώρα εξαιρούνταν, «αν και η κατάσταση εκεί είναι αυτή τη στιγμή ήρεμη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Αυστρία ξεκίνησε σήμερα να απομακρύνει εκατοντάδες πολίτες της από την Αίγυπτο. Ένα αεροπλάνο της εταιρείας Austrian Airlines ναυλωμένο από το υπουργείο προσγειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Βιέννης μεταφέροντας 138 επιβάτες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου 1.500 αυστριακοί πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αίγυπτο, οι περισσότεροι στο Κάιρο και λιγότεροι στο Λούξορ και σε θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.

Γίνεται φανερό ότι η ΕΕ κάτι έμαθε από τη λανθασμένη στάση που κράτησε απέναντι στον πρόεδρο της Τυνησίας και τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποκαθήλωσή του, σύμφωνα με ανάλυση του Ιγκνάθιο Θεμπρέρο στην εφημερίδα 'El Pais'.

Η περίοδος των ταραχών μπορεί να ξεκίνησε από τις χώρες του Σαχέλ, όμως η μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ευρώπη είναι ο πιο κοντινός γείτονας, η βόρεια Αφρική. Και η συγκεκριμένη αναταραχή φαίνεται να είναι πιο έντονη από εκείνη που σημειώθηκε στην ανατολική Ευρώπη το 1989.

Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι οι επαναστάσεις αυτές οδηγούν σε μείωση της επιρροής της Ευρώπης σε μια ζώνη, το Μάγρεμπ, όπου το ιστορικό της βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το τρίτο δίδαγμα είναι ότι η αστάθεια θα προκαλέσει χωρίς αμφιβολία αύξηση της μετανάστευσης προς βορρά. Το ΑΕΠ της Τυνησίας αναμένεται να μειωθεί κατά 3% εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, περιλαμβανομένης της μείωσης του τουρισμού. Θα υπάρξουν λιγότερες θέσεις εργασίας και οι νέοι θα βρεθούν σε μεγαλύτερο πειρασμό να ριχτούν σε περιπέτειες. Δεν αποκλείεται οι δυνάμεις ασφαλείας να χαλαρώσουν τον έλεγχο στα σύνορα.

Το τέταρτο δίδαγμα είναι ότι θα αναβιώσει ο φόβος του ισλαμισμού, αλλά και της τρομοκρατίας. Οι περισσότερες από τις οργανώσεις που διέπραξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη τα 20 τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν στις τάξεις τους ανθρώπους από το Μάγρεμπ. Στην Αίγυπτο και την Τυνησία, οι κυριότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι οι ισλαμιστές. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου και το τυνησιακό κόμμα Εν Νάχντα (Αναγέννηση) έχουν επιδείξει προς το παρόν μετριοπάθεια.

Οι ισλαμιστές της Τυνησίας δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιάσουν κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές για να μην τρομάξουν οι κοσμικοί συμπατριώτες τους και η Δύση.