ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο

Ελεύθερος πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο
Ένας πρώην κρατούμενος στη φυλακή του Γκουαντάναμο απελευθερώθηκε σήμερα από τις φυλακές της Τυνησίας...

Ένας πρώην κρατούμενος στη φυλακή του Γκουαντάναμο απελευθερώθηκε σήμερα από τις φυλακές της Τυνησίας μετά από τετραετή κράτηση, όπως έγινε γνωστό από το δικηγόρο του, Σαμίρ Μπεν Άμορ.

Η απελευθέρωση του Αμπντάλα Χάτζι, 55 ετών, έγινε στο πλαίσιο της γενικής αμνηστίας που χορήγησε η μεταβατική κυβέρνηση μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Το 2007 οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν τον Χάτζι στις τυνησιακές αρχές. Την ίδια χρονιά, στρατοδικείο της Τύνιδας τον καταδίκασε σε επταετή κάθειρξη αφού τον έκρινε ένοχο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Χάτζι είχε κατηγορηθεί ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Μετώπου της Τυνησίας (FIT), μια οργάνωση που, σύμφωνα με το δικαστήριο, συνδέεται με το εκτός νόμου ισλαμικό, τυνησιακό κίνημα Ενάχντα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβάστηκαν στο δικαστήριο, ο Αμπντάλα είχε συναντηθεί "τουλάχιστον δύο φορές" με τον Μπιν Λάντεν στο Σουδάν ενώ εκπαιδεύτηκε στο χειρισμό όπλων στο Αφγανιστάν. Ο Αμπντάλα είχε καταδικαστεί ερήμην σε 10ετή κάθειρξη το 1995, ενώ βρισκόταν στο Πακιστάν. Στις 4 Απριλίου 2002 συνελήφθη στη Λαχόρη και παραδόθηκε στους Αμερικανούς που τον κράτησαν επί πέντε χρόνια στο Γκουαντάναμο. Το 2007 ωστόσο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και επέστρεψε στην Τυνησία.