ΚΟΣΜΟΣ

Μεταμεσονύκτιοι πυροβολισμοί στο κέντρο της Αλεξάνδρειας

Μεταμεσονύκτιοι πυροβολισμοί στο κέντρο της Αλεξάνδρειας

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου...

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, αμέσως μετά το διάγγελμα του προέδρου Μπουμπάρακ, στο οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία, μετά το πέρας της τωρινής, το Σεπτέμβριο.

Αρκετά Αραβικά δορυφορικά δίκτυα, μετέδωσαν πληροφορίες για ριπές πυροβολισμών στην πόλη, αλλά και κινήσεις τεθωρακισμένων αρμάτων στους δρόμους της. Οι διαδηλωτές σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανταπάντησαν με πετροπόλεμο.

Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τους δρόμους των μεγάλων πόλεων εδώ και μία εβδομάδα, δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες Μουμπάρακ.

Στο μεταξύ ο επί μακρό χρονικό διάστημα Αιγύπτιος διπλωμάτης Μοχάμεντ Έλ Μπαραντέι, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προχώρησε αρκετα ώστε να συναντήσει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών στην Αίγυπτο. Παράλληλα χαρακτήρισε τις σημερινές εξαγγελίες, ως τέχνασμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN.

Το Αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, το οποίο είχε πάρει νωρίτερα συνέντευξη από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ελέγχου των Εξοπλισμών του ΟΗΕ, αλλά δεν την μετέδωσε αμέσως, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΕλΜπαραντέι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο μέλημά του.

Το CNN ανέφερε ακόμα ότι στην συνέντευξη, που του παραχώρησε ο Ελ Μπαραντέι, είπε ότι θα προτιμούσε, ο Μουμπάρακ να εγκατέλειπε άμεσα την προεδρία, παραδίδοντας την εξουσία σε μία προσωρινή κυβέρνηση, μέχρι να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, που από την έναρξή τους, αγνοούσε τις αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις, μετέδωσε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, ότι ομάδες υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ συνέρρευσαν στο Κάιρο, μετά το διάγγελμά του.

Τα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μία επιγραφή που έγραφε:" Ναι στον Μουμπάρακ ". Όπως αναφέρθηκε οι ομάδες κατευθύνονταν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, απαιτούσαν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Μικροσυμπλοκές ξέσπασαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και σε άτομα οπλισμένα με μαχαίρια και όπλα, που προσπάθησαν να διεισδύσουν μέσα στο πλήθος στην πόλη της Αλεξάνδρειας, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ίδιες αναφορές κάνουν λόγο για ρίψη πυροβολισμών στον αέρα, προκειμένου να σταματήσουν οι συμπλοκές. Παρόμοια περιστατικά αλλά χωρίς χρήση πυρών αναφέρθηκαν στο Σουέζ, την Ισμαηλία και το Πόρτ Σάϊντ.

Όπως διέρρευσε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μουμπάρακ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στο CNN ότι θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του στο Αμερικανικό δίκτυο έγιναν μετά την ανακοίνωση Μουμπάρακ περί αποχώρησης του, μετά το τέλος της θητείας του και πως, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα το αξιοποιήσει ασχολούμενος, με τα αιτήματα των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα βάζει όριο στις προεδρικές θητείες.

Σύμφωνα με το Μούσα ο Μουμπάρακ, προσέφερε κάτι νέο την Τρίτη, στο λόγο του, που θα κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται, αν πήγε αρκετά μακριά και αυτό θα είναι και το διακύβευμα των συζητήσεων τις επόμενες μέρες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, τον ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τάσεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου, που θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις του Μουμπάρακ δεν είναι ικανοποιητικές και ότι χρειάζονταν πολλά περισσότερα.

Εκτιμά δε ότι πλέον η αντιπαράθεση θα διεξάγεται σε αυτό το επίπεδο, αλλά επισημαίνει ότι κατά την άποψή του ο Μουμπάρακ έκανε το μεγάλο βήμα με τη δέσμευση ότι δεν θα συνεχιστεί η προεδρία του.