ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για ελαφρά αδικήματα προτίθεται να δηλώσει ο Μάνινγκ

Ένοχος για ελαφρά αδικήματα προτίθεται να δηλώσει ο Μάνινγκ

Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ που φέρεται να είναι ο πληροφοριοδότης του ιστότοπουWikiLeaks, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πρότεινε να δηλώσει ένοχος για ορισμένα αδικήματα, αλλά όχι για τις κατηγορίες για τις οποίες διώκεται, έγινε σήμερα γνωστό από την υπεράσπισή του.

Το στρατοδικείο ενώπιον του οποίου ο νεαρός άνδρας εμφανίστηκε χθες Τετάρτη και σήμερα για μια προκαταρκτική ακρόαση στο Φορτ Μιντ, πρέπει να αποφασίσει αν αυτή η δήλωση ενοχής γίνει αποδεκτή.

Aπό την πλευρά του ο δικηγόρος του Μάνινγκ υπογράμμισε πως αυτή η δήλωση ενοχής δεν είναι το αποτέλεσμα μιας «συμφωνίας με την κυβέρνηση» . Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι λοιπές κατηγορίες, από τις οποίες η πλέον σοβαρή είναι η "συνεργασία με τον εχθρό", πρέπει πάντα να αποδειχθούν στη δίκη, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4 Φεβρουαρίου του 2013.

Ο Κούμπς πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος έχει επιλέξει να δικαστεί από έναν μόνο στρατοδίκη και όχι από σώμα ενόρκων όπως θα είχε το δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο 24χρονος στρατιώτης κατηγορείται ότι αντέγραψε από τους υπολογιστές της κυβέρνησης και στη συνέχεια έστειλε στον WikiLeaks, μεταξύ του Νοεμβρίου 2009 και του Μαΐου 2010, αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα.