ΚΟΣΜΟΣ

Κατάσχεται η περιουσία του Ντιβαλιέ

Κατάσχεται η περιουσία του Ντιβαλιέ
Η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην δικτάτορα της Αϊτής Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, απόφαση που...

Η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην δικτάτορα της Αϊτής Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, απόφαση που κατέστη δυνατή μετά την ψήφιση ενός νέου νόμου.

"Μετά την εφαρμογή, την 1η Φεβρουαρίου του 2011, του νόμου για την επιστροφή παράνομων περιουσιακών στοιχείων, το ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) αποφάσισε σήμερα να αναθέσει στο υπουργείο Οικονομικών ν' αρχίσει τη διαδικασία για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ντιβαλιέ που έχουν 'παγώσει' στην Ελβετία", τονίζεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Η διαδικασία αυτή θα διεξαχθεί στο ομοσπονδιακό διοικητικό Δικαστήριο", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο νέος νόμος αφορά πρόσωπα πολιτικά εκτεθειμένα και επιτρέπει στην ελβετική κυβέρνηση να επιστρέψει στους πληθυσμούς από τους οποίους υφηρπάγησαν παρανόμως περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν "παγώσει" στην Ελβετία.

Ο νόμος αυτός που ονομάσθηκε "Νόμος Ντιβαλιέ", δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα κενό που παρουσιάστηκε στη μακρά δικαστική διαμάχη σχετικά με την επιστροφή στο λαό της Αϊτής περίπου 6 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,6 εκατομμυρίων ευρώ) που είχε καταθέσει η οικογένεια Ντιβαλιέ σε ελβετικούς λογαριασμούς.