ΚΟΣΜΟΣ

Δυσμενής μετάθεση για τον πληροφοριοδότη του WikiLeaks

Δυσμενής μετάθεση για τον πληροφοριοδότη του WikiLeaks
Ο αμερικανός οπλίτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται πως είναι η πηγή της διαρροής των απόρρητων...

Ο αμερικανός οπλίτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται πως είναι η πηγή της διαρροής των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, που είχαν δημοσιευθεί από τον αποκαλυπτικό ιστότοπο WikiLeaks, μετατέθηκε στο Ιράκ παρά την αντίθετη ιατρική γνωμάτευση, τονίζει σήμερα η εφημερίδα ‘Washington Post’.

«Μία ειδική ψυχιατρική γνωμάτευση συμβούλευε να μην τον μεταθέσουν, όμως οι άμεσοι ανώτεροί του τον έστειλαν παρά ταύτα», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένη πηγή του στρατού.

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ο 23χρονος Μάνινγκ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2010 και κατηγορείται για «μεταβίβαση εγγράφων χαρακτηρισμένων» ως εμπιστευτικών «σε μία εξουσιοδοτημένη πηγή», πάσχει από «προβλήματα συμπεριφοράς».

Η έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός σχετικά με το ίδιο θέμα αποδεικνύει πως η ανυπακοή στις ιατρικές συμβουλές «ενδεχομένως να είχε συμβάλει» στην διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων, προσθέτει η Ουάσιγκτον Ποστ.

Επίσης η ίδια έρευνα τεκμαίρει πως οι «άμεσοι ανώτεροι του Μάνινγκ δεν ακολούθησαν τη διαδικασία ελέγχου στις ζώνες ασφαλείας όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τα απόρρητα έγγραφα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για διαρροές», τονίζεται στο ίδιο άρθρο.

Ο Μάνινγκ, πρώην αναλυτής πληροφοριών που υπηρετούσε στο Ιράκ, είναι το μοναδικό πρόσωπο στις ΗΠΑ που διώκεται επισήμως μετά τις διαρροές του WikiLeaks και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 52 ετών.