ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις δημοσιογράφων από το στρατό στην Αίγυπτο

Συλλήψεις δημοσιογράφων από το στρατό στην Αίγυπτο
Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ...

Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο.

«Ενεργούμε για τη διευθέτηση της κατάστασης» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή οι συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις δημοσιογράφοι εργάζονται για ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι και για μια ιστοσελίδα. Κρατούνται επειδή δεν τήρησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για τις βραδινές ώρες από την περασμένη Παρασκευή στις τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Επίσης, δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας ‘Aftonbladet’ κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση σήμερα από το πλήθος σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου και στη συνέχεια συνελήφθησαν από έναν στρατιωτικό.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι μία δημοσιογράφος και ένας φωτορεπόρτερ, συνοδευόμενοι από μια διερμηνέα και έναν οδηγό, έκαναν ρεπορτάζ για το πώς βρίσκουν φαγητό για να επιβιώνουν οι φτωχοί Αιγύπτιοι. Όταν κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους για να μιλήσουν με δύο γυναίκες που έψαχναν στα σκουπίδια, ένα πλήθος κινήθηκε εναντίον τους.

«Πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την κάρτα SIM του τηλεφώνου του οδηγού, έβαλαν πέτρες στις ρόδες του οχήματος και μας έφτυσαν στο πρόσωπο», είπε η δημοσιογράφος, σύμφωνα με την οποία οι Αιγύπτιοι τους κατηγόρησαν πως ανήκαν στη Μοσάντ, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

Ένας στρατιώτης που παρενέβη αντί να τους βοηθήσει τους απείλησε: «Μας είπε ότι αν μας σκότωνε τώρα δεν θα μας έβρισκε κανείς και μας διέταξε να μείνουμε μέσα στο αυτοκίνητο», είπε η δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας πάντως ότι τελικά ο στρατιώτης τους άφησε να φύγουν.