ΚΟΣΜΟΣ

Η διάσημη μαρμότα "είδε" τον ερχομό της άνοιξης

Η διάσημη μαρμότα "είδε" τον ερχομό της άνοιξης
Η μέρα της μαρμότας ήταν σήμερα για τις ΗΠΑ, καθώς η θρυλική...

Η μέρα της μαρμότας ήταν σήμερα για τις ΗΠΑ, καθώς η θρυλική μαρμότα Πανξουταουένι Φιλ της Πενσιλβάνιας βγήκε από τη φωλιά της και προέβλεψε ότι η άνοιξη θα έρθει νωρίς φέτος.

Η πρόβλεψη έγινε ως εξής: την αυγή, η μαρμότα βγήκε από τον κορμό του δέντρου όπου κατοικεί και δεν μπορούσε να δει τη σκιά της, πράγμα που σημαίνει ότι το χάραμα της άνοιξης δεν πρόκειται να αργήσει, σύμφωνα με την παράδοση.

«Είδε πως δεν υπήρχε σκιά. Τουτέστιν, η άνοιξη θα έλθει νωρίς», τόνισε ο Μπιλ Ντίλι, πρόεδρος του κύκλου που κάθε χρόνο διοργανώνει την Ημέρα της Μαρμότας στην πόλη Πανξουταουένι, στη δυτική Πενσιλβάνια.

Η πρόβλεψη του συμπαθούς τρωκτικού, κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, είναι μία ετήσια παράδοση που έφθασε στις ΗΠΑ από τους γερμανούς μετανάστες και πλέον έχει πολλούς θαυμαστές, οι οποίοι ταξιδεύουν ειδικά για να σκαρφαλώσουν στην πλαγιά Γκόμπλερς Νομπ ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά το γεγονός.

Φέτος, περίπου 5.000 άνθρωποι παρέστησαν παρά τις αρκτικές θερμοκρασίες και την παγωμένη βροχή στην 125η τελετή της Ημέρας της Μαρμότας, αριθμός κατά 50% μικρότερος από το περασμένο έτος. Το όλο γεγονός μεταδιδόταν απ’ ευθείας και διαδικτυακά.

Η τελευταία φορά που ο Φιλ είχε προβλέψει πως η άνοιξη θα έρθει νωρίς χρονολογείται από το 2007 και συνήθως προμαντεύει ένα πρόωρο τέλος του χειμώνα κάθε 10 χρόνια, τονίζει ο Μάικ Τζόνστον, αντιπρόεδρος του Εσωτερικού Κύκλου του Ομίλου Μαρμότας του Πανξουτοαουένι, προσθέτοντας για τη σημερινή πρόβλεψη ότι «αυτό είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο».

Ο Τζόνστον τόνισε πως η φετινή πρόβλεψη του Φιλ δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως απλώς προσπαθεί να διασκεδάσει την σφοδρή επιθυμία των Αμερικανών να τελειώσει επιτέλους ο δριμύς φετινός χειμώνας.

«Δεν αποκλείεται ο Φιλ να είναι ικανός να συμπάσχει. Αλλά αποκλείω εντελώς να κάνει λάθος», πρόσθεσε.