ΚΟΣΜΟΣ

Τη διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες στην Αίγυπτο ζητά η Χίλαρι

Τη διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες στην Αίγυπτο ζητά η Χίλαρι
Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον ζήτησε σήμερα από τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο...

Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον ζήτησε σήμερα από τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν τη διενέργεια έρευνας για τις βιαιότητες κατά των διαδηλωτών σήμερα στο Κάιρο, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια "συνομιλίας" σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών' "υπογράμμισε ότι καταδικάζει απερίφραστα τις βιαιότητες" που διαπράχτηκαν κατά των διαδηλωτών και κάλεσε την κυβέρνηση της Αιγύπτου "να θεωρήσει τους δράστες πλήρως υπεύθυνους" τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Η κ. Κλίντον επίσης κάλεσε με έμφαση την κυβέρνηση να ερευνήσει το γεγονός και επέμεινε στο ότι "η μετάβαση θα πρέπει να αρχίσει τώρα" επαναλαμβάνοντας την χθεσινή θέση που πήρε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Δεν γνωρίζουμε ποιοί προκάλεσαν αυτές τις απρέπειες στους δρόμους του Καϊρου. Όποιοι κι αν ήταν θα πρέπει να θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνοι. Ήταν ένα γεγονός και μια προσπάθεια εκφοβισμού των διαδηλωτών", κατέληξε ο κ. Κρόουλι.

Στο μεταξύ ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν κάλεσε χθές Τετάρτη τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

"Είναι λυπηρό αλλά ήρθε καιρός για τον πρόεδρο Μουμπάρκ να παραιτηθεί και να χαλαρώσει τα χαλινάρια της εξουσίας" τόνισε ο εκλεγμένος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα στην ιστοσελίδα του.

"Θα είναι το καλύτερο προς το συμφέρον της Αιγύπτου, των πολιτών της και του στρατού της" κατέληξε ο πρώην αντίπαλος του προέδρου Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2008.