ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ξένος υπήκοος

Αίγυπτος: Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ξένος υπήκοος

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει, αλλά για μία ακόμα ημέρα οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους...

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει, αλλά για μία ακόμα ημέρα οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους. Νέοι πυροβολισμοί ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ και πανικόβλητοι διαδηλωτές έψαχναν καταφύγιο κάτω από κοντινή γέφυρα που οδηγεί στην πλατεία.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο France 24, ξένος υπήκοος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ.

Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα στην είσοδο της πλατείας Ταχρίρ. Στη γέφυρα που έχει καταφύγει πολύς κόσμος, βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μουμπάρακ. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για σφαίρες και βόμβες μολότοφ που εκτοξεύονται πάνω από τη γέφυρα στους διαδηλωτές που βρίσκονται από κάτω.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ υπαίθρια νοσοκομεία έχουν στηθεί στους δρόμους του Καϊρου για να αντιμετωπίσουν τα πολλά περιστατικά.


Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί λουτρό αίματος ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους του ι Μουμπάρακ στο κέντρο του Καΐρου, ο αιγυπτιακός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις πεζικού δημιουργώντας ουδέτερη ζώνη.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανέφερε ότι υπάρχουν 5 νεκροί και 836 τραυματίες, εκ των οποίων οι 86 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα θύματα χτυπήθηκαν κατά την ανταλλαγή πετρών και από επιθέσεις με μεταλλικά ραβδιά. Όπως τόνισε ο υπουργός την αυγή σημειώθηκαν και πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οπαδοί του Μουμπάρακ άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Εκατοντάδες ακόμη έχουν τραυματισθεί από χθες όταν αντι-διαδήλωση μπήκε στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ και γρήγορα η αντιπαράθεση με ανταλλαγή συνθημάτων διαδέχθηκε ο πετροπόλεμος και οι συγκρούσεις σώμα με σώμα. Συγκρούσεις έχουν αναφερθεί και στην Αλεξάνδρεια.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Πέντε ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Αίγυπτο και τόνισαν πως «η διαδικασία μετάβασης θα πρέπει να αρχίσει τώρα», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Αίγυπτο», υπογραμμίζουν οι πέντε ηγέτες στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε σήμερα από τις αιγυπτιακές αρχές να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ.


Η ίδια κατήγγειλε «τις ένοπλες ομάδες» που «επιτέθηκαν με βία» σε αυτούς που διαδήλωναν ειρηνικά.

Το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος 'Ομαρ Σουλεϊμάν κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως είχε κάνει και ο στρατός χθες το μεσημέρι, προειδοποιώντας ότι ο διάλογος που προτείνεται στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τη διακοπή των διαδηλώσεων.

Nωρίς σήμερα το πρωί, η Ουάσινγκτον αντέδρασε καταγγέλλοντας τις "απεχθείς" αιματηρές συγκρούσεις στη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και καλώντας τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν "αμέσως" τη χώρα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε αυτήν την "απεχθή εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών πάντα διαδηλώσεων", σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

(Πηγή βίντεο: The Guardian, Al Jazeera)

Διαβάστε επίσης:

“Συγγνώμη” Σαφίκ για τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ

“Εμφύλιος” στους δρόμους του Καΐρου

Οι ΗΠΑ καλούν τους αμερικάνους να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο

Επιθέσεις υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ, σε δημοσιογράφους

Τρεις νεκροί στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο