ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος επιθέσεων οι δημοσιογράφοι στην Αίγυπτο

Στόχος επιθέσεων οι δημοσιογράφοι στην Αίγυπτο
Τρεις δημοσιογράφοι της κρατικής πολωνικής τηλεόρασης (TVP) συνελήφθησαν από την αστυνομία σήμερα στο Κάιρο, ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος...

Τρεις δημοσιογράφοι της κρατικής πολωνικής τηλεόρασης (TVP) συνελήφθησαν από την αστυνομία σήμερα στο Κάιρο, ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος του σταθμού, ο Πιοτρ Κρίζιακ. "Ο δημοσιογράφος της TVP Πιοτρ Γκορέτσκι, ο εικονολήπτης του και ο ηχολήπτης του συνελήφθησαν από την αστυνομία. Δεν έχουμε άλλες λεπτομέρειες", δήλωσε ο Κρίζιακ.

Προηγουμένως δύο άλλοι εικονολήπτες της TVP είχαν κρατηθεί σήμερα από το πλήθος και συλληφθεί από αστυνομικούς κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, πριν αφεθούν ελεύθεροι, δήλωσε ένας απ' αυτούς, ο Κριστόφ Κολόζιονεκ. "Η αστυνομία μας συνέλαβε. Είδαν όλα τα έγγραφά μας και το υλικό μας. Έκαναν ζημιές στην κάμερά μας. Στη συνέχεια μας μετέφεραν στο τμήμα και ανακριθήκαμε από στρατιωτικούς. Έκοψαν τα τηλέφωνά μας. Στη συνέχεια ήρθε ο διοικητής τους και μας άφησαν ελεύθερους", αφηγήθηκε.

"Οι δημοσιογράφοι μας, μας είπαν ότι το πλήθος, πιθανόν οπαδοί του Μουμπάρακ, επιχείρησε επίσης να συλλάβει μια ισπανίδα δημοσιογράφο, όμως αυτή κατάφερε να διαφύγει", είπε ο Κρίζιακ.

Ξένοι και αιγύπτιοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στο Κάιρο και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει "καθολική λογοκρισία" και εκφοβισμό.

"Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εφαρμόζει μια στρατηγική εξάλειψης των μαρτύρων των ενεργειών της", ανέφερε σε δήλωσή του που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Ντάγεμ, συντονιστής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της οργάνωσης αυτής που έχει τη έδρα της στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο των επιθέσεων αυτών, η τηλεόραση του Ρόιτερς μετέδωσε πως ένα συνεργείο της ξυλοκοπήθηκε σήμερα κοντά στην πλατεία Ταχρίρ ενώ κινηματογραφούσε ένα ρεπορτάζ για τα καταστήματα και τις τράπεζες που υποχρεώθηκαν να κλείσουν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

"Η κυβέρνηση έχει καταφύγει στην καθολική λογοκρισία, τον εκφοβισμό και σήμερα σε μια σειρά εσκεμμένων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που πραγματοποιούνται από το φιλοκυβερνητικό όχλο", αναφέρει στη χθεσινή δήλωσή του ο Αμπντέλ Ντάγεμ.

Ο ίδιος αναφέρει αρκετές επιθέσεις εναντίον αιγυπτιακών, αραβικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ξέσπασαν όταν υποστηρικτές του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Ο στρατός δημιούργησε σήμερα μια "ουδέτερη ζώνη" μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει πως αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στα γραφεία μιας εφημερίδας του Καΐρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα.

Τα δύο μέλη του συνεργείου του Ρόιτερς βρίσκονταν στην οδό Ταλαάτ Χαρμπ, η οποία οδηγεί στην κεντρική πλατεία, όταν τους χτύπησαν, τους έσπρωξαν, τους απείλησαν και τους εξύβρισαν. Οι επιτιθέμενοι έσπασαν την κάμερα, το μικρόφωνο και τον τρίποδά τους. Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης.

Πηγή: newscode.gr