ΚΟΣΜΟΣ

"Συγγνώμη" Σαφίκ για τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ

"Συγγνώμη" Σαφίκ για τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ
Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ...

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, όπου πραγματοποιούνται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, για να μιλήσει με τους διαδηλωτές, μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA επικαλούμενο δηλώσεις του.

Νωρίς σήμερα το πρωί σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Σαφίκ ζήτησε «συγγνώμη για ό,τι συνέβη χθες, καθώς δεν είναι ανήκει στη σφαίρα της λογικής. Όλα όσα έγιναν χθες θα ερευνηθούν για να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται από πίσω».

Ο Σαφίκ δήλωσε επίσης στον αιγυπτιακό και τον αραβικό Τύπο «ότι μίλησε τηλεφωνικώς στη διάρκεια της νύχτας με έναν αριθμό νεαρών διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ και δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία για να μιλήσει με τους διαδηλωτές», διευκρίνισε το MENA.

Από την άλλη, ο Αϊμάν Νουρ, φυσιογνωμία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

«Η μοναδική λύση είναι να φύγει από την εξουσία ο Μουμπάρακ», δήλωσε ο Νουρ, πρώην υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή αφού διεκδίκησε το κορυφαίο αξίωμα του αιγυπτιακού κράτους.

«Δεν θα συμμετάσχω σ' αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο Νουρ προς το Γερμανικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.

Η στάση του είναι ίδια με αυτή που υιοθέτησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Σουλεϊμάν, αλλά μόνον αφού παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

Ο Νουρ απηύθυνε επίσης έκκληση να υπάρξει διεθνής παρέμβαση για να σταματήσει η βία στο Κάιρο.

Εξάλλου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Βρετανία άρχισε να επαναπατρίζει το «μη απαραίτητο» προσωπικό από την πρεσβεία της στο Κάιρο, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που βρίσκονται διαπιστευμένοι εκεί.