ΚΟΣΜΟΣ

Άμεση πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο ζητούν Μέρκελ-Θαπατέρο

Άμεση πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο ζητούν Μέρκελ-Θαπατέρο
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ζήτησαν σήμερα...

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ζήτησαν σήμερα από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των διαδηλωτών και κάλεσαν να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό ένας πολιτικός διάλογος στη χώρα.

"Την ευθύνη για να μπορούν να διαδηλώνουν ειρηνικά οι άνθρωποι στην Αίγυπτο φέρουν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση", δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Θαπατέρο στη Μαδρίτη.

"Οι επιθέσεις στους διαδηλωτές πρέπει να σταματήσουν τώρα και την ευθύνη γι'αυτό φέρει και η αιγυπτιακή κυβέρνηση", σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι "οι υπεύθυνοι των επιθέσεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης".

Η Αίγυπτος έχει ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό ο πολιτικός διάλογος, προσέθεσε εξάλλου η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι "πρέπει να ακουστούν αυτοί που θέλουν δημοκρατική μεταρρύθμιση. Μίλησα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και του ζήτησα να αρχίσει αυτόν τον διάλογο".

"Εκατομμύρια Αιγύπτιοι ζητούν αλλαγή και δημοκρατία και κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. Πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή στην Αίγυπτο, πρέπει να υπάρξει αλλαγή", υπογράμμισε.

Ο Θαπατέρο σημείωσε ότι το μήνυμα που στέλνει η πλειοψηφία των αιγύπτιων πολιτών δείχνει ότι η χώρα χρειάζεται "επειγόντως" δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

"Θέλουμε η δημοκρατία να επιτευχθεί εν ειρήνη και μέσω συναίνεσης και αυτό είναι το καθήκον της αιγυπτιακής κυβέρνησης", προσέθεσε.

Παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε σήμερα από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να επιλύσει την κρίση στην Αίγυπτο με έναν ειρηνικό και νόμιμο τρόπο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ο Μεντβέντεφ "εξέφρασε την ελπίδα ότι η δύσκολη περίοδος που περνάει σήμερα η φιλική μας χώρα η Αίγυπτος θα ξεπεραστεί γρήγορα μέσω της ειρηνικής επίλυσης των υφισταμένων προβλημάτων εντός ενός πλαισίου νομιμότητας", αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του ρώσου προέδρου από τις 25 Ιανουαρίου που άρχισε η κρίση στην Αίγυπτο. Ο Μεντβέντεφ απείχε ωστόσο από μια έκκληση για μια άμεση πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.