ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ και ΗΠΑ χαιρέτισαν τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Αϊτή

ΟΗΕ και ΗΠΑ χαιρέτισαν τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Αϊτή
Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρέτισαν, σήμερα, την ομαλή διεξαγωγή...

Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρέτισαν, σήμερα, την ομαλή διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή, στο τέλος μιας δίμηνης πολιτικής κρίσης.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αϊτή, Κένεθ Μέρτεν, μίλησε γιά "καλή ημέρα γιά την Αϊτή", ενώ κάλεσε τις αρχές να σεβαστούν το πολιτικό πλαίσιο, που έχει περιγράψει γιά την Αϊτή ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους "να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία, να συνεχίσουν και να περατώσουν την εκλογική διαδικασία". Επίσης ο γγ του ΟΗΕ "εξέφρασε την ελπίδα, σύντομα μία δημοκρατική κυβέρνηση να επιληφθεί των επειγόντων προβλημάτων της Αϊτής", δηλαδή της ανασυγκρότησής της μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010, όπως και της επιδημίας χολέρας, που ακολούθησε.

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πέρασαν η Μιρλάντ Μανιγκά, πρώην πρώτη κυρία, και ο λαϊκός τραγουδιστής Μισέλ Μαρτελί, ενώ αποκλείστηκε ο Τζουντ Σελεστίν.