ΚΟΣΜΟΣ

«Παρασκευή της αναχώρησης» στην Αίγυπτο

«Παρασκευή της αναχώρησης»  στην Αίγυπτο

Ξεκίνησαν οι νέες διαδηλώσεις στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, που θα κορυφωθούν με το πέρας της προσευχής της Παρασκευής. Τα 140.000 μουσουλμανικά τεμένη που λειτουργούν στην χώρα είναι σαφές ότι θα αποτελέσουν το ξεκίνημα της πορείας στις μεγάλες πόλεις.

Στο Κάιρο, στην πλατεία Ταχρίρ, ο κόσμος που ήδη έχει προσέλθει και πραγματοποιεί την καθιερωμένη προσευχή του στον χώρο της πλατείας, αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο των διαδηλωτών που επιθυμούν την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.


Ωστόσο ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC χθες δήλωσε ότι 'βαρέθηκε" και πως θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία άμεσα αλλά φοβάται ότι αν το κάνει τώρα η χώρα θα βυθιστεί στο χάος.

Ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ Άζχαρ, Μοχάμεντ Ταντάουι, έκανε μία δήλωση για να εξομαλύνει την κατάσταση, τονίζοντας ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά και πάλι δεν φαίνεται να τους αποτρέπει από την πραγματοποίηση τεράστιας συγκέντρωσης στην Πλατεία Απελευθέρωσης.

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται να προσέλθει σε διάλογο με το νέο αντιπρόεδρο, ενώ είναι σίγουρο ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει τεράστια πληθυσμιακά αποθέματα και θα αποτελέσει το κύριο κομμάτι των διαδηλωτών.


Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ, είπε στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις ειρηνικές πορείες, που σχεδιάζονται να γίνουν σήμερα, ενώ παράλληλα κάλεσε τους διαδηλωτές να αποδεχθούν την υπόσχεση του Μουμπάρακ ότι θα λάβει μέρος στις επερχόμενες εκλογές.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Σουλεϊμάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο στρατός, ο οποίος αυτή τη στιγμή ελέγχει την κατάσταση, δεν θα επιτεθεί στο πλήθος αν και η κατάσταση κρέμεται από μία λεπτή κλωστή.

Η σημερινή 11η ημέρα των διαδηλώσεων θεωρείται η πλέον σημαντική, καθώς όλοι αναμένουν την απάντηση στο τρίτο και μεγαλύτερο ερώτημα: θα παραιτηθεί ή όχι ο πρόεδρος Μουμπάρακ


Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο της Αιγύπτου για να δουν πως θα επιτευχθεί μια "ουσιαστική μετάβαση" της εξουσίας με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα αιτήματα του λαού.


Συνομιλίες με τον κ. Σουλεϊμάν είχαν τόσο ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times μια από τις προτάσεις είναι η άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ και η παράδοση της εξουσίας στην υποστηριζόμενη από το στρατό μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αιγύπτιο Αντιπρόεδρο. Ωστόσο ούτε του αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε και ο Λευκός Οίκος έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία.


Όμως χθες η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο.


Η κατάσταση στην Αίγυπτο έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι υποστηριχτές του καθεστώτος Μουμπάρακ επιτίθενται στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε ξένους δημοσιογράφους


Τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους και τον τραυματισμό εκατοντάδων. καταδίκασαν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.


Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.