ΚΟΣΜΟΣ

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης
Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού σε μια αμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο των δύο..

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού σε μια αμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο των δύο χωρών σήμερα, δήλωσε αξιωματικός του στρατού της Ταϊλάνδης, σε ακόμα μια εκδήλωση της διμερούς έντασης με αφορμή την προαιώνια διένεξή τους σχετικά με την έκταση όπου βρίσκεται ινδουιστικός ναός που είχε ανεγερθεί πριν από 900 χρόνια.


Τα πυρά άρχισαν περίπου στις 15:00 [10:00 ώρα Ελλάδας] και συνεχίζονταν περίπου μια ώρα αργότερα, είπαν αξιωματικοί του στρατού και αυτόπτες μάρτυρες. «Σημειώνονται σποραδικά πυρά πυροβολικού αλλά οι λεπτομέρειες είναι πολύ συγκεχυμένες αυτή τη στιγμή», είπε αξιωματικός του στρατού της Ταϊλάνδης.
Σύμφωνα με τον Ταϊλανδό διοικητή της περιοχής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.


Οι δύο γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν για το ναό του 11ου αιώνα, που είναι γνωστός ως Πρέαχ Βίχεαρ στην Καμπότζη και Χάο Φρα Βιχάρν στην Ταϊλάνδη. Βρίσκεται σε έναν κρημνό που αποτελεί φυσικό σύνορο και αποτελεί αιτία εντάσεων επί γενεές.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει ότι ο ναός ανήκει στην Καμπότζη το 1962, αλλά η απόφασή του δεν συμπεριέλαβε και δεν διασαφήνισε σε ποιον ανήκει ο λόγγος έκτασης 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλάι στον αρχαίο ναό και το γεγονός αυτό συνεχίζει να τρέφει την διμερή διένεξη.