ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος με τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Έξαλλος με τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα ο Ερντογάν
Την οργή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν οι πρόσφατες διαδηλώσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου και κυρίως τα συν

Την οργή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν οι πρόσφατες διαδηλώσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου και κυρίως τα συνθήματα εναντίον της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επέκρινε και την τουρκοκυπριακή ηγεσία ζητώντας να πάρει θέση.

«Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στη Βόρεια Κύπρο προβοκατόρικες δραστηριότητες. Τις κάνουν μαζί με το Νότο. Η τελευταία έγινε στις 28 Φεβρουαρίου. Μας λένε να φύγουμε. Η διοίκηση είναι απαθής. Από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, η διοίκηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση», ανέφερε φανερά εκνευρισμένος σε τούρκους δημοσιογράφους κατά την τελευταία μέρα των επαφών του στο Κιργιστάν.

Η αντίδραση του Ερντογάν, χαρακτηρίζεται από τούρκους αξιωματούχος «άνευ προηγουμένου» και σύμφωνα με τα σημερινά φύλλα του τουρκικού τύπου, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε επίσης τα εξής:

«Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλός τους παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ). Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού μου γραφείου παίρνει 5 χιλιάδες λίρες... Ο κύριος παίρνει 10 χιλιάδες και μετά δίχως να ντραπεί κάνει αυτές τις κινητοποιήσεις. Και μάλιστα παίρνουν 13 μισθούς το χρόνο. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί... Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον. Όποιο είναι το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία. Έχει νόημα το γεγονός ότι αυτοί που θρέφονται από τη χώρα μας καταφεύγουν στο δρόμο αυτό. Εμείς τους στηρίζουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει αυτό ένα αντίκρυσμα;»

Όσον αφορά στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «είναι απαράδεκτο να προετοιμάζεται έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας» και πρόσθεσε: «Τώρα ζητάει ραντεβού. Θα τον καλέσω να μιλήσουμε και θα τον ρωτήσω».