ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμες ώρες στο Κάιρο - "Παίζεται" η τύχη του Μουμπάρακ

Κρίσιμες ώρες στο Κάιρο - "Παίζεται" η τύχη του Μουμπάρακ

Έντεκα νεκροί τις τελευταίες 48 ώρες...

Για την «ημέρα της αναχώρησης» εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Τα πλήθη ξεκίνησαν να συρρέουν μετά από την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της Αιγύπτου, Αχμέντ Σαμίχ Φαρίντ, ο απολογισμός για τις προηγούμενες 48 ώρες είναι έντεκα νεκροί. Οι τραυματίες ανέρχονται στους πέντε χιλιάδες από την αρχή της εβδομάδας. Περισσότεροι από 900 τραυματισμούς έχουν συμβεί το τελευταίο 48ωρο.

Επίσης, την χαλάρωση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου από αύριο Σάββατο ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19:00 ώρα Ελλάδος (17:00 GMT) έως τις 06:00 ώρα Ελλάδος (04:00 GMT), αντί για τις 17:00 ώρα Ελλάδος έως τις 07:00 ώρα Ελλάδος που ίσχυε.

Σε όλη την Αιγυπτο εκατομμύρια διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους. Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας -όπως τις προηγούμενες ημέρες- αρκετοί από αυτούς θα διανυκτερεύσουν έξω.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο δε θα διαλυθούν με την βία, δήλωσε αργά σήμερα το βράδυ ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ. Το υπουργείο Πληροφοριών της Αιγύπτου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "ο πρωθυπουργός Αχμαντ Σαφίκ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι διαδηλωτές δεν θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ".

"Ο κ. Σαφίκ επέμεινε για το γεγονός ότι οι διαδηλωτές είναι ελεύθεροι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ και ότι κανείς δεν θα συλληφθεί επειδή συμμετέχει σε διαδηλώσεις, εφόσον δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη βίας ή βανδαλισμό" προσθέτει η ανακοίνωση.

Το κλίμα ήταν σαφώς πιο ήρεμο σήμερα, συγκρινόμενο με τις «εμφύλιες συγκρούσεις» των προηγούμενων ημερών μεταξύ των οπαδών και των πολέμιων του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Στην Αλεξάνδρεια χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν, με την ατμόσφαιρα να είναι πιο τεταμένη απ’ ό,τι στο Κάιρο και περισσότερα άρματα του στρατού να έχουν παραταχθεί στους δρόμους της πόλης.

Ο στρατός στο Κάιρο κράτησε μακριά από την πλατεία Ταχρίρ τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ. Με την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στρατιώτες εμπόδιζαν νέο κόσμο να προσεγγίσει την πλατεία Ταχρίρ, μέσω των κοντινών γεφυρών, αφήνοντας μόνο ένα σημείο εισόδου στην πλατεία.

Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν, λίγο νωρίτερα, ανάμεσα σε υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου και σε διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Ο στρατός όμως απώθησε τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ, ενώ γενικά έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντί τους. Τα μικροεπεισόδια μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία του Καΐρου.

Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές, κυρίως νέοι, παραμένουν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου, για να το προστατεύσουν από πιθανές καταστροφές. Το ίδιο έχουν πράξει και τις προηγούμενες ημέρες.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται ως ημέρα διπλωματικού παρασκηνίου. Οι πιέσεις προς τον Μουμπάρακ για να αποχωρήσει μέσα στη μέρα είναι συνολικές από όλες τις πλευρές.

Ρυθμιστικός παράγοντας είναι ο στρατός, ενώ σε πρόσωπο κλειδί έχει αναδειχθεί τα τελευταία 24ωρα ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο τελευταίος χαίρει της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ, θεωρείται αξιόπιστος από το Ισραήλ και είναι αποδεκτός από την πλειοψηφία των μελών της ΕΕ.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόσωπο, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, μετέβη σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο της αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, για να βοηθήσει στον «κατευνασμό» της κατάστασης, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο ρόλος του στρατού δεν περιορίζεται στον ρυθμιστικό παράγοντα των ημερών, αλλά θα κληθεί να γίνει ο τοποτηρητής των πολιτικών συμφωνηθέντων της επόμενης ημέρας για την Αίγυπτο.

Καλύτερες οι συνθήκες για τους δημοσιογράφους

Η κατάσταση για τους δημοσιογράφους των διεθνών ΜΜΕ είναι σαφώς βελτιωμένη σήμερα. Οργανώσεις δημοσιογράφων και κυβερνήσεις κατήγγηλαν το σχέδιο εκφοβισμού των ξένων εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης.

Ο αιγυπτιακός στρατός έλαβε εντολές να βοηθήσει τα ξένα μέσα ενημέρωσης και να τα προστατεύει από επιθέσεις ομάδων ατάκτων με πολιτική περιβολή, οι οποίες έχουν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει πολλούς δημοσιογράφους στους δρόμους του Καΐρου, οι οποίοι βρίσκονται πλέον χωρίς επιτήρηση, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Σήμερα το αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε πως το γραφείο του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό του.

Πάντως, την τελευταία ώρα έχει αναφερθεί η σύλληψη από τον στρατό του βραβευμένου αιγύπτιου δημοσιογράφου Wael Abbas. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταγγέλλουν επίσης ότι επίθεση δέχθηκαν τα γραφεία ιστοσελίδας που πρόσκειται στην οργάνωση. Το προσωπικό ξυλοκοπήθηκε και έγιναν συλλήψεις από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα είναι υποψήφιος αν το ζητήσει ο λαός

Σε διορθωτική δήλωση προχώρησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον οποίο δημοσιεύματα ήθελαν να μην προτίθεται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

«Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός.

«Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, αυστριακή εφημερίδα δημοσίευσε ότι ο Ελ Μπαραντέι δεν θα βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές: «Όχι, δεν θα πάρω μέρος στις προεδρικές εκλογές. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να δράσω σαν παράγοντας της αλλαγής. Θέλω να παίξω ένα ρόλο στο μέλλον, όμως ποιος θα είναι υποψήφιος δεν είναι τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή».

Στο μεταξύ, επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις του για «να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια» ο Μουμπάρακ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Αίγυπτος θα βυθιστεί στην παράλυση και το χάος.

Ο Ελ Μπαραντέι επέμεινε ότι «σήμερα θα είναι ειρηνικά, αλλά δεν θα σταματήσουμε τη διαμαρτυρία μέχρι την ελευθερία». Απέρριψε επίσης ανησυχίες που διατυπώθηκαν από μερικούς στη Δύση σχετικά με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, λέγοντας ότι δεν δημιουργούν απειλή στην Αίγυπτο μετά τον Μουμπάρακ και πως αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο το κάνουν για λόγους εκφοβισμού.

Από τη μεριά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στο ίδιο πνεύμα, ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο στις επόμενες προεδρικές εκλογές ούτε θα διεκδικήσουν υπουργεία στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

Υπερασπίζεται τον Μουμπάρακ ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου

Ο Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μουμπάρακ να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες στο νεοδιορισθέντα αναπληρωτή του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Χρειαζόμαστε τον πρόεδρο για νομοθετικούς λόγους», φέρεται να δήλωσε ο Σαφίκ, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του προέδρου να διατηρήσει τη θέση του.

(Πηγή βίντεο: The Guardian)

Διαβάστε επίσης:

«Παρασκευή της αναχώρησης» στην Αίγυπτο