ΚΟΣΜΟΣ

Δημοκρατία στον αραβικό κόσμο ζητά ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Δημοκρατία στον αραβικό κόσμο ζητά ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός
Η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο εξαρτάται από την πορεία προς τη δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση...

Η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο εξαρτάται από την πορεία προς τη δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση και οι Δυτικοί σφάλλουν όταν αντιτίθενται σε αυτά τα δύο, δήλωσε σήμερα παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ από το Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία οι γαλλικές αρχές τον υποδέχονται ως πρωθυπουργό.

«Η παρεμπόδιση της πολιτικής εξέλιξης δεν οδηγεί στη σταθερότητα, αλλά στην ευθραυστότητα», απάντησε ο Φαγιάντ σε ερώτηση που του υπεβλήθη για την εξέγερση στην Αίγυπτο στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης που διεξάγεται στο Παρίσι για την οικοδόμηση του παλαιστινιακού κράτους.

«Αυτό που είναι καλό για σας είναι καλό και για μας. Αν ο πολιτικός πλουραλισμός και η καλή διακυβέρνηση είναι καλά για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, θα πρέπει να είναι καλά για τους Άραβες. Αυτό είναι ένα αίτημα με ομοιόμορφες προδιαγραφές», προσέθεσε κατά τη συζήτηση, η οποία διοργανώθηκε από τη Διεθνή Διπλωματική Ακαδημία στο Παρίσι.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε γάλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση στην περιοχή, ο Φάγιαντ σημείωσε ότι «μακροπρόθεσμα, το γεγονός ότι θα υπάρχουν κυβερνητικοί θεσμοί που θα λειτουργούν καλύτερα και θα γίνονται τακτικές εκλογές που θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια (...) θα οδηγήσει σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον με λιγότερες αβεβαιότητες».