ΚΟΣΜΟΣ

Στο "μικροσκόπειο" τα περιουσιακά στοιχεία του περιβάλλοντος Μπεν Άλι

Στο "μικροσκόπειο" τα περιουσιακά στοιχεία του περιβάλλοντος Μπεν Άλι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 46 ατόμων του στενού περιβάλλοντος...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 46 ατόμων του στενού περιβάλλοντος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και της συζύγου του Λεϊλά Τραμπέλσι.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «υιοθέτησαν απόφαση που προσθέτει 46 ονόματα στον ευρωπαϊκό κατάλογο για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων», στον οποίο περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα μόνο ο Μπεν Άλι και η σύζυγός του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το «πάγωμα» αφορά μέλη και των δύο οικογενειών τόσο του Μπεν Άλι όσο και της Τραμπέλσι. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε στο περιθώριο της συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην αρχή της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του πρώην προέδρου της Τυνησίας και ατόμων του στενού περιβάλλοντος του, με το σκεπτικό ότι το ζευγάρι αποτελεί αντικείμενο ποινικής έρευνας από τις τυνησιακές αρχές για «υπεξαίρεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, και κατοχή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε διάφορες χώρες, στο πλαίσιο επιχείρησης ξεπλύματος χρημάτων».

Ο κατάλογος έχει καταρτιστεί με σύσταση των τυνησιακών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου υπουργού Εξωτερικών, Άχμεντ Αμπντεραούφ Ουνάις, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.