ΚΟΣΜΟΣ

WikiLeaks: Η ζωή του Μιλόσεβιτς στη φυλακή

WikiLeaks: Η ζωή του Μιλόσεβιτς στη φυλακή
Μια μοναδική ματιά στη ζωή του πρώην ισχυρού άνδρα της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μέσα στις φυλακές...

Μια μοναδική ματιά στη ζωή του πρώην ισχυρού άνδρα της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μέσα στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου, ρίχνει ένα απόρρητο τηλεγράφημα Αμερικανού διπλωμάτη που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Το τηλεγράφημα περιγράφει τον Μιλόσεβιτς ως "παθιασμένο" αναγνώστη δικαστικών θρίλερ μέτριας ποιότητας, ως άνθρωπο που, πάνω απ' όλα, του άρεσε να ακούσει Φρανκ Σινάτρα στο κελί του και που έκαν τον περίπατό του στην αυλή της φυλακής, ό,τι καιρό κι αν έκανε.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Χάγη έστειλε το τηλεγράφημα αυτό τον Νοέμβριο του 2003, ενώ η δίκη του πρώην προέδρου της Σερβίας έμπαινε ενώπιον του ΔΠΔ έμπαινε στη δεύτερη χρονιά της. Ο συγγραφέας του εγγράφου είχε συνομιλήσει με τον επικεφαλής της φυλακής του ΔΠΔ, Τιμ Μακφάντεν. Ο τελευταίος ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τον Μιλόσεβιτς και είχε πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά και στον ιατρικό φάκελό του.

Στις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας ο Μακφάντεν περιγράφοντας την "ασυνήθιστη σχέση" του Μιλόσεβιτς με την σύζυγό του, Μίρα Μάρκοβιτς, φέρεται να είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της τηλεφωνούσε καθε μέρα. "Ο Μιλόσεβιτς μπορούσε να χειραγωγήσει ένα ολόκληρο έθνος αλλά δυσκολευόταν να χειριστεί τη γυναίκα του που, αντιθέτως, φαινόταν ότι του ασκούσε μεγάλη επιρροή", είπε ο διευθυντής της φυλακής, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό τηλεγράφημα.

Ο Μιλόσεβιτς υπέφερε από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης του, στην οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο που διαδραμάτισε στους πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του '90.

Μεγάλο μέρος του τηλεγραφήματος είναι αφιερωμένο στην υγεία του Μιλόσεβιτς, που απειλούσε τη συνέχιση της δίκης. Οι διπλωμάτες όμως φαίνεται πως εκτιμούσαν ότι τα καρδιακά προβλήματά του ήταν "διαχειρίσιμα", μολονότι ήταν "σοβαρά" και "δύσκολα ελέγχονταν με φάρμακα".

Ο Μακφάντεν περιέγραψε τον Μιλόσεβιτς ως "ναρκισσιστή" που πίστευε ότι "περιβάλλεται από τρελούς" μέσα κι έξω από το δικαστήριο. Όμως είχε πειστεί να παρακολουθεί τη δίκη του. "Ο Μιλόσεβιτς έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και πιστεύει ότι κερδίζει στο διαστήριο, μια στάση που ευνοεί την τρέχουσα σταθερή κατάσταση της υγείας του", σημειώνεται στο τηλεγράφημα.

Στα συμπεράσματά τους ωστόσο οι Αμερικανοί διπλωμάτες σημειώνουν ότι η υγεία του Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να χειροτερεύσει. "Προς το παρόν πάντως, είναι σε καλή φόρμα", καταλήγει το τηλεγράφημα.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στις 14 Μαρτίου 2006, πριν λήξει η δίκη του, από καρδιακό επεισόδιο.

Πηγή: ΑΠΕ