ΚΟΣΜΟΣ

Ισλαμιστής συνελήφθη γιατί προσκαλούσε τον κόσμο σε διαδηλώσεις

Ισλαμιστής συνελήφθη γιατί προσκαλούσε τον κόσμο σε διαδηλώσεις
Οι αρχές της Συρίας συνέλαβαν την Πέμπτη έναν 75χρονο Ισλαμιστή, ο οποίος προσκαλούσε τον κόσμο...

Οι αρχές της Συρίας συνέλαβαν την Πέμπτη έναν 75χρονο Ισλαμιστή, ο οποίος προσκαλούσε τον κόσμο σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, με αίτημα να τερματιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα Μπαάθ, όπως ανακοίνωσαν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των πολιτών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πήραν τον Γκασάν αλ- Νατζάρ, νύχτα απο το σπίτι του στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας την Χαλέπι, όπως κατήγγειλε η ίδια πηγή.Ο Νατζάρ πέρασε χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος τη δεκαετία του ΄80, γιατί ανήκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Νατζάρ αναρτούσε δηλώσεις στο διαδίκτυο, καθώς οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές ενέτειναν αυτή την εβδομάδα τις εκκλήσεις στον κόσμο της Συρίας, να συγκεντρωθεί σε κεντρικές πλατείες της χώρας, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, αλλά και το Σάββατο. Παρόμοιες ανακοινώσεις είχαν αναρτηθεί σε αντιπολιτευόμενες τη Συριακή κυβέρνηση, σελίδες στο Facebook.

Την Παρασκευή πάντως δεν έκαναν την εμφάνισή τους διαδηλωτές στους δρόμους και η κατάσταση στη Συρία ήταν ήρεμη. Ένας όμως, από την ομάδα των υπέρμαχων των πολιτικών δικαιωμάτων, ενημέρωσε ότι ο Νατζάρ εκτός του ότι είναι ηλικιωμένος πάσχει και από καρδιακό νόσημα και θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα, διαφορετικά κινδυνεύει η ζωή του.

Αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν και άλλες προσπάθειες συγκεντρώσεων συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές της Αιγύπτου, αλλά καμία δεν μπόρεσες να συγκεντρώσει περισσότερα από 30-50 άτομα, γεγονός που αποδίδεται και στην παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.