ΚΟΣΜΟΣ

Δεν πάει ο Παπανδρέου στην Αίγυπτο διότι καταρρέει ο Μουμπάρακ

Δεν πάει ο Παπανδρέου στην Αίγυπτο διότι καταρρέει ο Μουμπάρακ
Αναβλήθηκε το ταξίδι Παπανδρέου στο Κάιρο - Δεν επιβεβαιώνεται η παραίτηση Μουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το αν έχει παραιτηθεί ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ από την αρχηγία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου.

Τα περί παραίτησης μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ωστόσο άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι ο Μουμπάρακ παραμένει αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος αν και νωρίτερα, πάλι όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, είχε παραιτηθεί η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο.

Μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος που παραιτήθηκε βρίσκεται και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος είναι ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

Το θολό τοπίο και οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν σε αναβολή του ταξιδιού του Γ.Παπανδρέου που ήταν προγραμματισμένο για αύριο.

Ωστόσο, συνεχίζονται για δωδέκατη ημέρα οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.Στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές παραμένουν και δεν δείχνουν έτοιμοι να υποχωρήσουν. "Ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει" φώναζαν στα μεγάφωνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχαν ακουστεί ήχοι βαρέων όπλων. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές ήταν οι στρατιώτες που πυροβόλησαν για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου.

Διοικητής του στρατού της Αιγύπτου απευθύνθηκε σήμερα στους χιλιάδες Αιγύπτιους που βρίσκονται στην Πλατεία Ταχρίρ σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει την οικονομική ζωή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

"Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας", δήλωσε ο Χάσαν αλ Ροουένι από ένα βήμα στην πλατεία, χρησιμοποιώντας μεγάφωνο.

Το πλήθος αντέδρασε με φωνές ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί και ο Ροουένι κατέβηκε από το βήμα λέγοντας: "Δεν θα συνεχίσω να μιλάω εν μέσω τέτοιων ιαχών".

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός μετακίνησε ορισμένους από τους διαδηλωτές για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ξαναρχίσει η κυκλοφορία στους δρόμους της πλατείας.

"Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε το δρόμο στην πλατεία, χρειαζόμαστε να αρχίσει ξανά η κυκλοφορία μέσω της Ταχρίρ. Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στην Ταχρίρ, αλλά όχι στο δρόμο", προσέθεσε ο Ροουένι σε μια βόλτα που έκανε στην πλατεία για να μιλήσει στους διαδηλωτές.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι διαδηλωτές κατά του προέδρου Μουμπάρακ στην Πλατεία Ταχρίρ προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα άρματα μάχης του στρατού να αποχωρήσουν φοβούμενοι νέες φονικές επιθέσεις από υποστηρικτές του προέδρου.

Νωρίς το πρωί, όταν άκουσαν τους κινητήρες των αρμάτων μάχης να μπαίνουν μπροστά, δεκάδες διαδηλωτές έτρεξαν για να καθίσουν γύρω από αυτά ώστε να υποχρεώσουν τους στρατιωτικούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν θα έχει σήμερα συνάντηση με εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας για να εξετάσουν μια από τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία.

Όμως με τους διαδηλωτές να ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ, αλλά και των συμμάχων του, είναι ασαφές αν αυτή η πρόταση αρκεί για να τερματιστεί η κρίση.

Ο Μουμπάρακ τόνισε την Πέμπτη πως αν παραιτηθεί τώρα, η Αίγυπτος θα βυθιστεί στο χάος και επανέλαβε πως θα αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο.

Την Παρασκευή υπήρξε διαρροή από τους New York Times αμερικανικού σχεδίου να πείσουν τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν να εγκαταλείψει τον Μουμπάρακ και να αναλάβει επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, δεν επιβεβαίωσε το σχέδιο, με εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι «υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι», αλλά ότι η επιλογή θα είναι του αιγυπτιακού λαού.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, κρυφή κρατήθηκε και απόπειρα δολοφονίας του Σουλεϊμάν, η οποία έγινε λίγες ώρες αφότου διορίστηκε από τον Μουμπάρακ στη θέση του αντιπροέδρου. Κατά την απόπειρα σκοτώθηκαν οι δύο σωματοφύλακές του. Ανώτερη πηγή της αιγυπτιακής ασφάλειας διέψευσε την είδηση αυτή .

«Η πληροφορία αυτή των μέσων ενημέρωσης ενισχύει αιφνίδια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτήν την περίοδο», δήλωσε σχετικά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε σήμερα πως ο διευθυντής του γραφείου του στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθησαν.

«Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον διευθυντή του γραφείου στο Κάιρο Αμπντελ Φατάχ Φάγιεντ και τον δημοσιογράφο Αχμαντ Γιούσεφ», ανακοίνωσε το Αλ-Τζαζίρα στην ιστοσελίδα του.

Επίσης χθες το τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε πως άγνωστοι εισέβαλαν στα γραφεία του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό. Η επίθεση αυτή «φαίνεται να είναι μια νέα προσπάθεια του καθεστώτος ή των υποστηρικτών του να εμπόδισουν το Αλ-Τζαζίρα να καλύπτει τα γεγονότα» στην Αίγυπτο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


Εντωμεταξύ, υπέκυψε στα τραύματα του ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας .
Ο Αχμέτ Μοχάμεντ Μαχμούντ, ο οποίος εργαζόταν για την, κρατικής ιδιοκτησίας, ημερήσια εφημερίδα αλ-Αχράμ του Καίρου, πέθανε στις 29 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις, που είχαν ξεκινήσει 4 ημέρες νωρίτερα, ενάντια στη φτώχεια, τη διαφθορά και την πολιτική καταπίεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την Παρασκευή είχε διαμηνύσει ακόμα μία φορά, πως τα δικαιώματα των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα στην Αίγυπτο θα πρέπει να είναι σεβαστά και να προστατευθούν.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 11 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από την Τετάρτη, που οι υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ ξεκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον των αντί-κυβερνητικών διαδηλωτών, στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, που έπιασαν απροετοίμαστη τη διεθνή κοινότητα , αλλά και τον Αραβικό κόσμο, που επί μακρόν στήριζε τον Μουμπάρακ για να τους προασπίζεται απέναντι στις ακραίες Ισλαμικές οργανώσεις.


Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν δήλωσε σήμερα πως η χώρα έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ακάθεκτα συνεχιζόμενης επί 10 ημέρες πολιτικής αναταραχής.

Ο ίδιος τόνισε πως η Αίγυπτος προτίθεται να τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της, μόλις επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες την Κυριακή. Οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου έχουν παραμείνει κλειστά επί μία εβδομάδα μετά την ανάφλεξη της εξέγερσης.

Διαβάστε επίσης: Κρίσιμες ώρες στο Κάιρο - “Παίζεται” η τύχη του Μουμπάρακ

Έκρηξη σε εκκλησία στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας