ΚΟΣΜΟΣ

«H έλλειψη ασφάλειας προκαλεί χάος και αβεβαιότητα»

«H έλλειψη ασφάλειας προκαλεί χάος και αβεβαιότητα»
Η ασφάλεια φέρνει ειρήνη και ανάπτυξη, «αλλά όταν δεν υπάρχει προκαλεί χάος και αβεβαιότητα. Το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Τυνησία...

Η ασφάλεια φέρνει ειρήνη και ανάπτυξη, «αλλά όταν δεν υπάρχει προκαλεί χάος και αβεβαιότητα. Το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Τυνησία, την Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο σημειώνοντας πως προκαλούνται από την ανασφάλεια, την φτώχεια, αλλά και τη διαφθορά και την έλλειψη δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την προληπτική διπλωματία αντί να περιμένουν να ξεσπάσουν οι κρίσεις.

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο πρέπει να είναι ειρηνική και μεθοδική.

«Θα υπάρξει αλλαγή στην Αίγυπτο, αλλά πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ειρηνική και μεθοδική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο υπόλοιπος κόσμος θα αδιαφορήσει «αν δεν ταχθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων».