ΚΟΣΜΟΣ

Ανυπολόγιστο το καταστροφικό πέρασμα του «Γιάσι»

Ανυπολόγιστο το καταστροφικό πέρασμα του «Γιάσι»
H Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας εκτιμά ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες και ο κυκλώνας...

H Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας εκτιμά ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες και ο κυκλώνας Γιάσι, στην πολιτεία Κουϊνσλαντ της Αυστραλίας θα ξεπεράσει τα 8 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, τα μισά από τα 40.000 σπίτια και άλλα οικήματα που έπαθαν ζημιές δεν καλύπτονται από την ασφάλεια.

Εξάλλου, το κόστος μόνο από τον κυκλώνα Γιάσι που έπληξε την πολιτεία, αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο από το κόστος του κυκλώνα Λάρι το 2006, που ανήλθε στο 1,5 δισ. δολάρια. Εικάζεται, πάντως, πως το κόστος μόνο για τη γεωργία και τα ορυχεία θα ανέλθει στα 2 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, η περιοχή εξακολουθεί να απειλείται από πλημμύρες και είναι αδύνατον, ακόμα, να υπολογιστούν οι ζημιές. Τεράστιες περιοχές του Κουίνσλαντ είναι εντελώς κατεστραμμένες. Τα συνεργεία αναγκάζονται να μετατοπίζουν ξεριζωμένα δέντρα, να κόβουν πεσμένα ηλεκτρικά καλώδια και να μετακινούν μπάζα, για να φθάσουν στις περιοχές που επλήγησαν.


Ο κυκλώνας χτύπησε σήμερα τη Μελβούρνη και το μεγαλύτερο μέρος της Βικτώριας με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά κάποιες περιοχές να μετατραπούν...σε λίμνες. Πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα ζήτησαν την βοήθεια των σωστικών συνεργείων.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας, Τεντ Μπέϊλιου, είπε, πως σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές.

Την ίδια στιγμή, το Σίδνεϊ "ψήνεται" με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς.