ΚΟΣΜΟΣ

Ειρηνικό το μεγάλο συλλαλητήριο της σερβικής αντιπολίτευσης

Ειρηνικό το μεγάλο συλλαλητήριο της σερβικής αντιπολίτευσης
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζήτησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που διαδήλωσαν σήμερα...

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζήτησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Βελιγραδίου. Το αντί-κυβερνητικό συλλαλητήριο οργάνωσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ συμμετείχαν και άλλα μικρότερα κόμματα από τον πολιτικό χώρο της δεξιάς. Το συλλαλητήριο είναι το πρώτο που οργανώνεται τα τελευταία τρία χρόνια από κάποιο πολιτικό κόμμα και αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, μία σφυγμομέτρηση για το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα με δεδομένο ότι από την ίδρυσή του, τον Οκτώβριο του 2008, δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμαστεί σε κάποια εκλογική αναμέτρηση.

Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε από τον Τόμισλαβ Νίκολιτς ο οποίος αποχώρησε από το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) διαφωνώντας με την αντί-ευρωπαϊκή πολιτική που υπαγόρευε από τις φυλακές της Χάγης ο εθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι. Σήμερα ο Νίκολιτς εμφανίζεται ως πολιτικός που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή δεξιά και προσπαθεί να συσπειρώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την πολιτική του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS) και του νυν προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών η παρατεινόμενη οικονομική κρίση και η στασιμότητα στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας ενισχύουν σημαντικά το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Μιλώντας στη σημερινή συγκέντρωση ο Τόμισλαβ Νίκολιτς έδωσε διορία δύο μηνών στην κυβέρνηση για να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προειδοποιώντας ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, τον Απρίλιο, θα ξεκινήσουν διαρκείς διαδηλώσεις.

Στο συλλαλητήριο δεν προκλήθηκαν επεισόδια ενώ οι οργανωτές μετά την λήξη του φρόντισαν να σκουπίσουν το χώρο δείχνοντας, όπως είπαν, με αυτή τη συμβολική κίνηση την αποφασιστικότητα τους να «καθαρίσουν τη Σερβία από τα κατάλοιπα της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».

πηγή: newscode.gr