ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή εξελίξεων στην Αίγυπτο

Εν αναμονή εξελίξεων στην Αίγυπτο
Ξεκίνησε ο εθνικός διάλογος στην Αίγυπτο υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν. Στις συνομιλίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των...

Οι μετέχοντες στο διάλογο μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμφώνησαν την Κυριακή στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι.

Υπήρξε συμφωνία για "το σχηματισμό μιας επιτροπής από ανθρώπους της δικαστικής εξουσίας και έναν αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες και τις νομοθετικές τροπολογίες που είναι αναγκαίες πριν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου", δήλωσε ο Ράντι.

Παράλληλα η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν και της αντιπολίτευσης έχει ήδη αποφέρει τις πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι μετέχοντες συμφώνησαν στον σχηματισμό της επιτροπής αυτής που θα εξετάσει την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν επίσης οι πλευρές που μετέχουν στο διάλογο είναι αυτό του τερματισμού της επίσημης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία δίδει στην αστυνομία ευρείες εξουσίες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την "κατάσταση της ασφάλειας".

Άλλο ένα θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της επέκτασης της ελευθερίας της πληροφόρησης μέσω διαδικτύου.

Την ίδια ώρα το Κάιρο προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς του ρυθμούς μετά από 13 ημέρες διαδηλώσεων. Το κέντρο της πόλης του Καΐρου συνεχίζει να παραμένει κομμένο στα δύο, με τους διαδηλωτές να επιμένουν ακόμη και σήμερα - υπό βροχή και κάποιο σχετικό κρύο - να ζητούν την "εδώ και τώρα παραίτηση του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρα.


Όμως, στο υπόλοιπο Κάιρο, η ζωή ξαναθυμίζει σιγά - σιγά παλιές ημέρες. Το μποτιλιάρισμα επανήλθε στις παλιές, μεγάλες του δόξες… Οι καθαριστές των δρόμων άρχισαν να μαζεύουν σκουπίδια. Τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν, παρά την μικρή έλλειψη τροφίμων και κάποιων βασικών ειδών. Η εμπορική κίνηση επανήλθε σημαντικά, ενώ άνοιξαν και οι τράπεζες, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές.

Ακόμη και η αστυνομία πήρε κανονικά πλέον τις θέσεις της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως ζήτησε, άλλωστε, και ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, τραγούδια πατριωτικά, τραγούδια που μιλούν για την Αίγυπτο, για τις ομορφιές της χώρας και του λαού της, για τις αξίες και την ψυχή του κόσμου της, είναι τα μόνα που ακούγονται, εκτός από τις ειδήσεις, από τα αιγυπτιακά ραδιόφωνα.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και πολλά κανάλια, όταν βεβαίως δεν μεταδίδουν ειδήσεις: τραγούδια που εξυμνούν την Αίγυπτο, όπου μάλιστα στα αγγλόφωνα και γαλλόφωνα προγράμματα παρουσιάζουν και τη μετάφραση των τραγουδιών.


Χθες ανακοινώθηκε η παραίτηση της ηγεσίας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος , ωστόσο, ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε τον Χόσαμ Μπαρντάουι γενικό γραμματέα του κόμματος και ο γιος του, Γκαμάλ Μουμπάρακ, παραιτήθηκε από την προεδρία της πολιτικής επιτροπής υπέρ του Μπαρντάουι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.

Ο ΕλΜπαραντέι, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα είναι "σημαντικό πλήγμα" αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τον Μουμπάρακ ή τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν για να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τις πολιτικές αλλαγές.

Παράλληλα κάλεσμα για “συντεταγμένη μετάβαση στη δημοκρατία” απηύθυναν πολλοί δυτικοί ηγέτες κατά τη διάρκεια της 47ης διάσκεψης για την ασφάλεια που γίνεται στο Μόναχο. "Δεν πρέπει να έχουμε στο Κάιρο ένα κενό εξουσίας", υπογράμμισε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον τόνισε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί ο Σουλεϊμάν στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τις ομάδες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επίσης, κάλεσε τη μελλοντική αιγυπτιακή κυβέρνηση "να κινηθεί αποφασιστικά προς τη Δημοκρατία".


Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Κάιρο, συνταξιούχος διπλωμάτης Φρανκ Γουάϊσνερ, που συμμετέχει σήμερα στη διάσκεψη στο Μόναχο, παρατήρησε ότι "κρίσιμος παραμένει ο ρόλος, που θα παίξει ο Χόσνι Μουμπάρακ, τις αμέσως ερχόμενες ημέρες". Ωστόσο, εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην διάσκεψη επισήμανε ότι τα όσα έχει νωρίτερα σήμερα δηλώσει ο ειδικός απεσταλμένος για την Αίγυπτο ο συνταξιούχος διπλωμάτης "δεσμεύουν μόνον τον ίδιο, ιδίως τα αφορώντα τον τωρινό ρόλο του προέδρου Μουμπάρακ. Αυτές, είναι δηλώσεις ενός απλού αμερικανού πολίτη".

Την ίδια ώρα το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με μία λιτή ανακοίνωση πληροφορεί πως η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στο Κάιρο ακυρώνεται. Χωρίς να εξηγεί τους λόγους, η ανακοίνωση απλά ενημερώνει πώς η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.