ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία στο Ισραήλ για την Αίγυπτο

Ανησυχία στο Ισραήλ για την Αίγυπτο
Την ανησυχία του για τις αλλαγές που θα φέρει στη Μέση Ανατολή η εξέγερση στην Αίγυπτο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες...

Την ανησυχία του για τις αλλαγές που θα φέρει στη Μέση Ανατολή η εξέγερση στην Αίγυπτο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

«Ανησυχούμε για τις πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση ή στο εκλογικό σύστημα. Αν εκλεγούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα φέρουν την ειρήνη», τόνισε ο Πέρες μιλώντας σε 430 βουλευτές από 32 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επισκέπτονται το Ισραήλ.

«Μια αλλαγή στην κυβέρνηση δεν εγγυάται ότι θα εξαφανιστεί η φτώχεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή στην κατάσταση στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η λήψη άμεσων μέτρων για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ομάρ Σουλεϊμάν με θέμα «την πρόοδο στην έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την μετάβαση σε μια δημοκρατική κυβέρνηση που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού».

«Υπογράμμισε την ανάγκη ενός προγράμματος συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που θα δείχνει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις αυτές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν «εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον πολιτών και ζήτησε να απελευθερωθούν αμέσως όσοι δημοσιογράφοι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.