ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ελ Μπαραντέι εκτός συνομιλιών

Ο Ελ Μπαραντέι εκτός συνομιλιών
Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε σήμερα ότι δεν προσεκλήθη...

Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε σήμερα ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σημείωσε ότι οι συνομιλίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

"Δεν προσεκλήθην να μετάσχω στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε αυτόν τον διάλογο, αλλά παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στις συνομιλίες σε αυτές μετείχε επίσης εκπρόσωπος του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Ο Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε επίσης "έλλειψη διαφάνειας" στη διαδικασία αυτή. "Κανείς δεν γνωρίζει ποιός μιλάει σε ποιόν προς το παρόν (...). Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο (Όμαρ) Σουλεϊμάν, από τον στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα", σημείωσε.

"Ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός και ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός. Πιστεύω ότι αν θέλετε πραγματικά να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να μετέχουν πολίτες και γι' αυτό πρότεινα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία άτομα και θα περιλαμβάνει τον στρατό, θα τεθεί επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης", προσέθεσε ο Ελ Μπαραντέι.

Ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης αιγύπτιος πολιτικός επέκρινε επίσης σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN "τη μεγάλη σύγχυση" που δημιουργήθηκε χθες από τις δηλώσεις του απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αίγυπτο Φρανκ Ουάισνερ, από τις οποίες πήρε αμέσως αποστάσεις η αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι λυπάται "για τη διγλωσσία".

"Οι ΗΠΑ είχαν πει σαφέστατα ότι (ο Χόσνι Μουμπάρακ) πρέπει να φύγει", υπενθύμισε.

Μετά χθες "ο Φρανκ Ουάισνερ δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να μείνει και αυτό δημιούργησε μεγάλη σύγχυση, μεγάλη απογοήτευση", σχολίασε.

Οι δηλώσεις του Ουάισνερ "δεσμεύουν μόνον τον ίδιο κι όχι την αμερικανική κυβέρνηση", είχε δηλώσει αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Μας ήρθε σαν μπουνιά στο στομάχι", σημείωσε επίσης ο Ελ Μπαραντέι στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο NBC.

"Οι Αιγύπτιοι είχαν υποδεχθεί τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει έρθει ο καιρός για τη μετάβαση", επέμεινε στο CNN και εξήγησε ότι "οι Αιγύπτιοι θέλουν να δουν ένα νέο καθεστώς και ότι η αποχώρηση του Μουμπάρακ θα είναι μια σαφής ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο".

Παράλληλα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Αίγυπτο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.

"Έχουμε ζήσει μια απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και αιματηρές, μερικές φορές ακόμη και μοιραίες επιθέσεις", σημειώνει ο Ελ Μπαραντέι επιρρίπτοντας την ευθύνη στους προβοκάτορες που "έχουν στρατολογηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία".

Στην ίδια συνέντευξη ο Ελ Μπαραντέι καλεί τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί αμέσως και προσθέτει ότι και οι ΗΠΑ "χάνουν την υπομονή τους".

"Όσο συνεχίζονται τα πράγματα κατ'αυτόν τον τρόπο με τον Μουμπάρακ, τόσο σαφέστερο γίνεται ότι η χώρα βυθίζεται τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά", καταλήγει.

διαβάστε επίσης: Εν αναμονή εξελίξεων στην Αίγυπτο