ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: "Η Αίγυπτος δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν"

Ομπάμα: "Η Αίγυπτος δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν"
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες Κυριακή ότι πιστεύει πως η Αίγυπτος...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες Κυριακή ότι πιστεύει πως η Αίγυπτος "δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν" και πως η ώρα για την αλλαγή είναι "τώρα".

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι μόνον ο ίδιος ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ γνωρίζει τι θα κάνει, αλλά με τις καθημερινές διαδηλώσεις να συνεχίζονται είναι απολύτως σαφές ότι οι Αιγύπτιοι θέλουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ακόμη, ο Ομπάμα είπε ότι πιστεύει πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μόνο μια παράταξη στην Αίγυπτο και δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη χώρα, αλλά είναι καλά οργανωμένη και υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις στην ιδεολογική τους ταυτότητα που χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.

Στη συνέντευξή του στον Μπιλ Ο'Ράιλι, μια από τις βεντέτες του συντηρητικού τηλεοπτικού δικτύου --που ανήκει στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ--, ο κ. Ομπάμα κάλεσε παράλληλα να υπάρξει μια "ομαλή" μεταβίβαση της εξουσίας ενώ εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι "αντιπροσωπευτική". "Θέλω να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην Αίγυπτο", είπε.

"Οι Αιγύπτιοι θέλουν ελευθερία, εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, θέλουν μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, θέλουν μια κυβέρνηση που να τους ακούει. Και τους έχουμε πει, ότι πρέπει να αρχίσουν την μετάβαση αμέσως (. . .). Μια ομαλή μετάβαση", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.