ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχη για διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών

Ένοχη για διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών
Νεαρή Ισραηλινή κρίθηκε ένοχη χθες από δικαστήριο του Τελ Αβίβ για παράδοση σε δημοσιογράφο απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών όταν....

Νεαρή Ισραηλινή κρίθηκε ένοχη χθες από δικαστήριο του Τελ Αβίβ για παράδοση σε δημοσιογράφο απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική της θητεία.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έκρινε ένοχη την Άνατ Καμ για κατασκοπεία με σκοπό να πλήξει την κρατική ασφάλεια, όπως είχε διατυπωθεί στο κατηγορητήριο.

Έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στους συνηγόρους της και τον εισαγγελέα, η νεαρή γυναίκα παραδέχθηκε ότι απόρρητα έγγραφα περιήλθαν παρανόμως στην κατοχή της, τα οποία και δημοσιοποίησε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Τα αδικήματα επισύρουν ποινές φυλάκισης 12 και 7 ετών. Η ποινή της θα καθορισθεί εντός δύο μηνών.

Η 23χρονη Ανατ Καμ, η οποία βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό από τον Δεκέμβριο 2009, κρίθηκε ένοχη για το ότι εκμεταλλευόμενη τη θέση της ως γραμματέως του στρατηγού Γιαΐρ Ναβέχ , τότε διοικητή του κεντρικού στρατιωτικού τομέα -στον οποίο περιλαμβάνεται και η κατεχόμενη Δυτική Οχθη- αφαίρεσε 2.000 "άκρως απόρρητα" έγγραφα.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της Αβίγκντορ Φέλντμαν, η νεαρή στρατιώτης "είχε ελεύθερη πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στρατηγού Ναβέχ, όπου και ανακάλυψε εντολές που αντιβαίνουν σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ήταν αντίθετες με τη συνείδησή της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Άνατ Καμ διαβίβασε τα περισσότερα έγγραφα σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Haaretz , τον Ούρι Μπλάου, ο οποίος και τα επέστρεψε στον στρατό, κατόπιν συμφωνίας με τις δικαστικές αρχές.

Με βάση τα έγγραφα αυτά, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε σειρά άρθρων σχετικά με τις αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποιεί ο στρατός. Σε ένα από τα έγγραφα αναφέρεται ότι οι στρατιώτες είχαν λάβει εντολή να πραγματοποιούν στοχευμένες δολοφονίες κατά των μελών του κινήματος του ισλαμικού Τζιχάντ, τη στιγμή που θα ήταν δυνατή η σύλληψή τους, αντίθετα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.