ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ισραήλ η Ύπατη Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στο Ισραήλ η Ύπατη Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Ναβί Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έφτασε χθες στο Ισραήλ για μια πρώτη επίσκεψη στα εβραϊκό κράτος και τα...

Η Ναβί Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έφτασε χθες στο Ισραήλ για μια πρώτη επίσκεψη στα εβραϊκό κράτος και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού που θα διαρκέσει έως τις 11 Φεβρουαρίου, η Πιλάι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Στο Ισραήλ η αξιωματούχος του ΟΗΕ θα έχει επίσης επαφές με υπουργούς, μέλη της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) και τον πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου.

Δώδεκα παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δύο ισραηλινές εξέφρασαν ικανοποίηση για την άφιξη της Ύπατης Αρμοστή και ζήτησαν με την ευκαιρία αυτή την εφαρμογή της έκθεσης Γκόλντστοουν του Οκτωβρίου του 2009.

Η έκθεση του Νοτιοαφρικανού Ρίτσαρντ Γκόντλστοουν κατηγορούσε κυρίως το Ισραήλ αλλά και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στη διάρκεια της επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι (27 Δεκεμβρίου 2008 - 18 Ιανουαρίου 2009) εναντίον της Γάζας. Η ισραηλινή επέμβαση στοίχισε τη ζωή σε 1.450 Παλαιστίνιους, στην πλειοψηφία τους άμαχους και σε 13 Ισραηλινούς. Η έκθεση συνέστηνε την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, αν δεν διενεργούνταν από το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους αξιόπιστες έρευνες για τα εγκλήματα αυτά.

Στο Ισραήλ η Πιλάι θα μεταβεί επίσης στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ και θα επισκεφθεί την πόλη Σντερότ, η οποία αποτελεί πολλές φορές στόχο των επιθέσεων με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.