ΚΟΣΜΟΣ

Κατά της βίας στρέφεται τώρα το βασκικό κόμμα Μπατασούνα

Κατά της βίας στρέφεται τώρα το βασκικό κόμμα Μπατασούνα
Το αυτονομιστικό βασκικό κόμμα Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, παρουσίασε σήμερα ένα νέο κόμμα που για πρώτη...

Το αυτονομιστικό βασκικό κόμμα Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, παρουσίασε σήμερα ένα νέο κόμμα που για πρώτη φορά "απορρίπτει" τη βία της ένοπλης οργάνωσης, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει έτσι να είναι υποψήφιο στις εκλογές. Αυτό το νέο κόμμα "απορρίπτει και αντιτίθεται στη χρήση βίας περιλαμβανομένης της βίας της ΕΤΑ", δήλωσε ο Ρούφι Ετσεμπερία, ιστορικός ηγέτης του Μπατασούνα, κατά την παρουσίαση του νέου πολιτικού κινήματος στο Μπιλμπάο (βόρεια Ισπανία).

Υπό απαγόρευση από το 2003 από την ισπανική δικαιοσύνη λόγω των σχέσεών του με την ΕΤΑ, τις επιθέσεις της οποίας ουδέποτε καταδίκασε ρητά, το Μπατασούνα ελπίζει έτσι να επιστρέψει στη νομιμότητα και να μπορέσει να κατέβει στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Η ΕΤΑ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο 829 ανθρώπων σε περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία των Βάσκων, ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου μια "μόνιμη και γενική κατάπαυση του πυρός" και δεν έχει πραγματοποιήσει επίθεση από τον Αύγουστο του 2009.

Πηγή: newscode.gr