ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η απόφαση για την έκδοση του Ασάνζ

Σήμερα η απόφαση για την έκδοση του Ασάνζ
Σε δικαστήριο του Λονδίνου εμφανίστηκε σήμερα Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίο αναμένεται να εξετάσει το...

Σε δικαστήριο του Λονδίνου εμφανίστηκε σήμερα Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία στο πλαίσιο της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο 39 ετών Αυστραλός χαιρέτησε κουνώντας το χέρι τους υποστηρικτές του μόλις έφθασε στο δικαστικό μέγαρο Μπέλμαρς στο ανατολικό Λονδίνο.

Είναι η πέμπτη φορά που ο Ασάνζ παρουσιάζεται στο δικαστήριο, μετά τη σύλληψή του στις 7 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές αρχές.

Ο Ασάνζ απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του για τη σεξουαλική κακοποίηση εναντίον δύο νεαρών γυναικών στη Σουηδία.


Οι δικηγόροι του Ασάνζ έχουν ορκιστεί να αποτρέψουν την έκδοσή του στη Σουηδία κρίνοντας κυρίως ότι υπάρχει κίνδυνος για τον πελάτη τους να σταλεί κατόπιν στις ΗΠΑ όπου, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύει με την επιβολή της θανατικής ποινής.

Οι δικηγόροι του προτίθενται επίσης να προβάλουν το γεγονός ότι το ένταλμα σύλληψης δεν είναι αποδεκτό στο μέτρο που δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του πελάτη τους και ότι η σουηδική δικαιοσύνη θέλει μόνο να ακούσει την κατάθεσή του.

Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για την έκδοση, ο Αυστραλός διαθέτει πολλές δυνατότητες προσφυγής.

Ο Ασάνζ έμεινε εννέα ημέρες στη φυλακή του Λονδίνου πριν αφεθεί ελεύθερος και τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Επί του παρόντος ζει σε κατοικία που ανήκει σε φίλο του, 200 χλμ. βορειοανατολικά του Λονδίνου, δεν δικαιούται να κυκλοφορεί, φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενώ πρέπει να εμφανίζεται καθημερινά στην αστυνομία.