ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η συγγραφέας Αντρέ Σεντίντ

Πέθανε η συγγραφέας Αντρέ Σεντίντ
Σε ηλικία 90 ετών πέθανε η Γαλλίδα πεζογράφος και ποιήτρια Αντρέ Σεντίντ, λιβανικής καταγωγής, μητέρα και γιαγιά των τραγουδιστών Λουί...

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε η Γαλλίδα πεζογράφος και ποιήτρια Αντρέ Σεντίντ, λιβανικής καταγωγής, μητέρα και γιαγιά των τραγουδιστών Λουί Σεντίντ και Ματιέ Σεντίντ , ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Flammarion.

Η Αντρέ Σεντίντ γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1920 στο Κάιρο. Έργα της, η "Έκτη Ημέρα" (1960) και "Ο Άλλος" (1969), που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και έγραψε πολλά άλλα έργα εμποτισμένα από το πνεύμα του ανθρωπισμού και εμπνευσμένα από τις διπλές, ανατολικές και γαλλικές καταβολές της.

Η γαλλίδα πεζογράφος μεγάλωσε σε λιβανική οικογένεια της Αιγύπτου και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1946.

Εξέδωσε μυθιστορήματα και νουβέλες. Τα ποιήματά της περιλαμβάνονται σε δύο ποιητικές συλλογές "Κείμενα για ένα ποίημα" (1949-1970) και "Ποιήματα για ένα κείμενο" (1970-1991). Έγραψε πολλά βιβλία για παιδιά, θεατρικά έργα και στίχους για τον γιο της Λουί και τον εγγονό της Ματιέ.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Χρυσού Αετού για την Ποίηση (1972), το βραβείο Γκονκούρ (1979) για "Το σώμα και ο χρόνος", ενώ τής έχει απονεμηθεί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία.