ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικά μέτρα «κατευνασμού» από την αιγυπτιακή κυβέρνηση

Οικονομικά μέτρα «κατευνασμού» από την αιγυπτιακή κυβέρνηση
Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση κατά 15% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων...

Η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση κατά 15% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στις συντάξεις στρατιωτικών και πολιτών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Οι αυξήσεις αυτές, που αποφασίστηκαν για να κατευνάσουν την ένταση, μετά από τις πρωτοφανείς σε όγκο και δύναμη λαϊκές κινητοποιήσεις για την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, θα τεθούν σε ισχύ από την πρώτη Απριλίου του τρέχοντος έτους.

«Οι αυξήσεις αυτές θα κοστίσουν στο υπουργείο Οικονομικών 6,5 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες» (περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια) ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ραντουάνε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης και τη δημιουργία ενός ταμείου 5 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (850 εκατομμύρια δολάρια) που θα χορηγηθούν ως αποζημίωση για τις ζημιές που έπαθαν οι έμποροι, για τα θύματα των κατεστραμμένων αυτοκινήτων, για τις κλοπές και τους βανδαλισμούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο «εθνικός διάλογος» που άρχισε την Κυριακή υπό την αιγίδα του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν περιλαμβάνει αρκετά μικρά κόμματα της λαϊκής αντιπολίτευσης χωρίς όμως μεγάλο πολιτικό βάρος. Η μεγάλη καινοτομία συνίσταται στην παρουσία του ισχυρού κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, εκτός νόμου που μέχρι σήμερα γινόταν οριακά ανεκτό, και το οποίο βρίσκει μια μοναδική πολιτική αναγνώριση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο διάλογος αυτός επέτρεψε να συμφωνήσουν σε μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας με βάση το Σύνταγμα».

Όμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποστασιοποιήθηκαν κρίνοντας το αποτέλεσμα αυτό «ανεπαρκές», και τις προτάσεις της κυβέρνησης «επιφανειακές».

Ο αντιφρονών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν προσκλήθηκε στον διάλογο, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις «αδιαφανείς». «Κανείς δεν ξέρει ποιος μιλάει με ποιον προς το παρόν. Τη διαδικασία χειρίζονται ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν και ο στρατός, και αυτό είναι το πρόβλημα», πρόσθεσε, εκτιμώντας αναγκαία τη συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία ενός «προεδρικού Συμβουλίου» μετάβασης από τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού.

Τα κόμματα Wafd (Φιλελεύθερο) και Tagammu (αριστερό) και περίπου τριάντα προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (κρατικό), πρώην πρεσβευτές, δικαστές και επιχειρηματίες, συμμετέχουν στις συνομιλίες. Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Αιγύπτου. "Προφανώς, η Αίγυπτος πρέπει να διαπραγματευθεί ένα μονοπάτι και έχουν σημειώσει πρόοδο", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σε χθεσινή του ομιλία, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του να δει μία "ομαλή" μετάβαση, που θα οδηγήσει σε μία "αντιπροσωπευτική κυβέρνηση" στην Αίγυπτο.

"Οι Αιγύπτιοι θέλουν ελευθερία, εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, θέλουν μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Και εμείς τους έχουμε πει πρέπει να δεσμευτείτε για μία άμεση μετάβαση" πρόσθεσε.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Αιγυπτίων για μία ουσιώδη αλλαγή, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετανάστευση κεφαλαίων από την Αίγυπτο. "Συνεχίζουμε να παρατηρούμε, τι επιπτώσεις θα έχουν τελικά όλες αυτές οι πράξεις, πάνω στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας".

Ο κ. Γκιμπς εστίασε στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι ταραχές δεν είχαν επίπτωση στην ζωτικής σημασίας ναυσιπλοΐα στη διώρυγα του Σουέζ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απηχώντας τις δηλώσεις που έκανε το σαββατοκύριακο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υπογράμμισε ότι το αιγυπτιακό σύνταγμα προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε διάστημα 60 ημερών εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εγκαταλείψει την εξουσία.

"Το ερώτημα είναι αν η Αίγυπτος είναι σήμερα έτοιμη να οργανώσει ανοιχτές εκλογές, γνωρίζοντας ότι το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι οι εκλογές δεν ήταν πραγματικά ελεύθερες και δίκαιες. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα φιλόδοξο εγχείρημα", είπε ο εκπρόσωπός του Φίλιπ Κρόουλι.

Διαβάστε επίσης:

Ρευστή η κατάσταση στην Αίγυπτο