ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολά στο «πλευρό» των Αιγυπτίων

Η Χεζμπολά στο «πλευρό» των Αιγυπτίων
Να αλλάξουν την εικόνα του κόσμου κάλεσε τους Αιγύπτιους ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου...

Να αλλάξουν την εικόνα του κόσμου κάλεσε τους Αιγύπτιους ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολά, Σαγιέν Χάσαν Νασράλα.

«Ο αιγυπτιακός λαός θα πρέπει να έχει επίγνωση των επιπτώσεων που θα έχει η επανάσταση αυτή στον κόσμο και την περιοχή και τη μεγάλη σύγχυση που αισθάνονται η παγκόσμια δύναμη (οι Ηνωμένες Πολιτείες) και οι σύμμαχοί της», είπε ο Νασράλα μιλώντας, μέσω γιγαντοοθόνης, σε διαδήλωση που οργάνωσαν στη Βηρυτό διάφορα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα.

«Εύχομαι να μπορούσα να είμαι μαζί σας», προσέθεσε, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου. «Θα ήθελα να μπορούσα να προσφέρω το αίμα μου για αυτόν τον ευγενή σκοπό».

Η διαδήλωση της Βηρυτού έγινε με κεντρικό σύνθημα «Προς υποστήριξη της επανάστασης του αιγυπτιακού λαού κατά του καθεστώτος του Καμπ Ντέιβιντ», που παραπέμπει στην ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το 1979, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου θα επανεξετάσει την συνέχιση των συνομιλιών με την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και άλλα αιτήματα δεν πραγματοποιηθούν.

Η αντιπολίτευση ζητά την αναθεώρηση του συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, τον περιορισμό της προεδρικής θητείας, τη διάλυση του κοινοβουλίου, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την άρση των νόμων επείγουσας ανάγκης.

«Θα το επανεξετάσουμε σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ορισμένα από τα αιτήματά μας έχουν πραγματοποιηθεί αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση για το κύριο αίτημά μας, την αποχώρηση του Μουμπάρακ», δήλωσε ο Έσαμ ελ Εριαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης.