ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Καναδά για την ασφάλεια

Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Καναδά για την ασφάλεια
Έντονη κριτική έχουν προκαλέσει στον Καναδά οι μυστικές συνομιλίες του αμερικανού προέδρου...

Έντονη κριτική έχουν προκαλέσει στον Καναδά οι μυστικές συνομιλίες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων των δύο χωρών.

Οι δύο άντρες κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να κάνουν αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν τα σύνορα προς όφελος του εμπορίου.

Ωστόσο, το γεγονός πως οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις εν λόγω αλλαγές ξεσήκωσαν θύελλα κριτικής στον Καναδά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως η επίσημη δήλωση των δύο ηγετών είναι διαθέσιμη στο κοινό και πως δεν υπάρχει καμιά κρυφή συμφωνία.

Ο Κάνον υποστηρίζει πως η διμερής συμφωνία στρέφεται γύρω από την οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τις ευκαιρίες ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του κόσμου.

«Και την ίδια ώρα προλαβαίνει απειλές εναντίον του Καναδά και των ΗΠΑ από τρίτες χώρες», πρόσθεσε ο καναδός υπουργός, τονίζοντας πως οποιεσδήποτε αλλαγές κατά τη συζήτηση δεν θα υπονόμευαν την κυριαρχία κανενός εκ των δύο κρατών.