ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

ΠΓΔΜ: Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η σημερινή σύσκεψη στα Σκόπια των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων...

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η σημερινή σύσκεψη στα Σκόπια των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην οποία εξετάστηκε η πολιτική κατάσταση στη χώρα μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Βουλή και η προβληματική κατάσταση σχετικά με την λειτουργία μέρους των ΜΜΕ της χώρας, τα οποία θεωρούνται φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση.

Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και η οποία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορήθηκαν για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα, εμμένοντας στις θέσεις τους.

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δεν εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ΜΜΕ του ομίλου του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι και δεν συμφωνήσει σε μία σειρά αλλαγών νομοθετικο-συνταγματικού χαρακτήρα που θα διασφαλίσουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, τότε το κόμμα του δεν πρόκειται να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι επανέλαβε τη θέση ότι η μοναδικός τρόπος για τη αντιμετώπιση της γενικότερης κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αφού όμως πρώτα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα καταστήσουν τις εκλογές αδιάβλητες και δημοκρατικές.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι ζητά εκβιαστικά από την κυβέρνηση να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης σχετικά με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του Β. Ράμκοφσκι και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση θέτει ανυπέρβλητους όρους και προϋποθέσεις για να επιστρέψει στη Βουλή.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ζητά μεν πρόωρες εκλογές, όμως με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει, στην ουσία επιδιώκει το αντίθετο ακριβώς.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν 17 αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πηγή: Newscode.gr