ΚΟΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Ταχίρ για 15η ημέρα οι διαδηλωτές

Στην Πλατεία Ταχίρ για 15η ημέρα οι διαδηλωτές
Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στην Πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία..

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στην Πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία σήμερα το πρωί, 15η ημέρα του κινήματος αμφισβήτησης. Οι διαδηλωτές καλούν μέσω Διαδικτύου σε νέες κινητοποιήσεις για σήμερα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα "Ο Λαός ζητεί την αποχώρηση του καθεστώτος" συνεχίζει να κυματίζει επάνω από τον καταυλισμό από σκηνές και τέντες. Περίεργοι κάνουν βόλτες στην πλατεία, άλλοτε εστία μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Tο κίνημα αμφισβήτησης ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή διαδηλωτών από όλη τη χώρα. Η κατάληψη της Πλατείας Ταχρίρ ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά και έγινε σύμβολο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε χθες τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας για τα βίαια επεισόδια της περασμένης Τετάρτης στην Πλατεία Ταχρίρ, που έφερε αντιμέτωπους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τον σχηματισμό επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει συνταγματικές αλλαγές όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του προέδρου.

Παράλληλα, σήμερα ο Μουμπάρακ συναντήθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο με τον επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλα Μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναγιάν, σύμφωνα με τον πρακτορείο Mena.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση από την αρχή της λαϊκής εξέγερσης που συνταράσσει την Αίγυπτο, μεταξύ του αρχηγού του κράτους της Αιγύπτου, του οποίου ο δρόμος της αναχώρησης έχει ανοίξει, με αξιωματούχο ξένης χώρας. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δέχτηκε από τον Άραβα υπουργό Εξωτερικών «ένα γράμμα από τον αδερφό πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Χαλιφά Μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναγιάν», σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι αρχές των Εμιράτων εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην «ικανότητα των Αιγύπτιων αδερφών» να ξεπεράσουν την κρίση.

Διαβάστε επίσης: Οικονομικά μέτρα «κατευνασμού» από την αιγυπτιακή κυβέρνηση