ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα κατά των διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη

Μέτρα κατά των διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη
Απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας επιβλήθηκε σε πέντε περιοχές της Ταϊλάνδης, ενόψει διαδηλώσεων του φιλοκυβερνητικού...

Απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας επιβλήθηκε σε πέντε περιοχές της Ταϊλάνδης, ενόψει διαδηλώσεων του φιλοκυβερνητικού κινήματος «κίτρινα πουκάμισα».


Η Πράξη Εσωτερικής Ασφαλείας επιβλήθηκε στις περιοχές όπου βρίσκονται το γραφείο του πρωθυπουργού και το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πανιτάν Ουατανιαγκόρν.


"Η κυβέρνηση ενέκρινε την εφαρμογή του νόμου για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, με δεδομένες τις τελευταίες απειλές για κλιμάκωση των διαδηλώσεων", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος, βάσει του οποίου απαγορεύονται οι πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, θα ισχύσει από τις 9 ως τις 23 Φεβρουαρίου.


Τα "κίτρινα πουκάμισα", που υποστήριξαν την ανάληψης της εξουσίας από τον πρωθυπουργό Αμπχιζίτ Βετζαζίβα έχουν αλλάξει στάση τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Απειλούν, ακόμη, να καταλάβουν σημαντικά σημεία της πρωτεύουσας την Παρασκευή, όταν το Κοινοβούλιο θα συνέλθει για να εξετάσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.


Ζητούν ακόμη από τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Καμπότζη όσον αφορά σε διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή.
Περισσότεροι από 10.000 Καμποτζιανοί εγκατέλειψαν τα χωριά τους κοντά στον ινδουιστικό ναό του 11ου αιώνα Πρεάχ Βιχεάρ, ο οποίος βρίσκεται στη διαφιλονικούμενη περιοχή, ύστερα από τέσσερις ημέρες συγκρούσεων μεταξύ του καμποτζιανού και του Ταϊλανδικού στρατού.


Η ταϊλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι τουλάχιστον 15.000 Ταϊλανδοί ζουν σε προσωρινούς χώρους στέγασης μετά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή το Σαββατοκύριακο και έκανε λόγο για δύο νεκρούς από τις συγκρούσεις.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Καμπότζης δήλωσε αργά χθες ότι πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 45 έχουν τραυματιστεί από την Παρασκευή που ξέσπασαν οι συγκρούσεις.