ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις στη Ρωσία για προετοιμασία επιθέσεων

Συλλήψεις στη Ρωσία για προετοιμασία επιθέσεων
Στη Μπασκιρία, την περιοχή του Βόλγα, ετοίμαζαν επιθέσεις τέσσερα άτομα που ανήκαν σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση και συνελήφθησαν χθες..

Στη Μπασκιρία, την περιοχή του Βόλγα, ετοίμαζαν επιθέσεις τέσσερα άτομα που ανήκαν σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση και συνελήφθησαν χθες από τη ρώσικη αστυνομία.

Οι τέσσερις άνδρες, κάτοικοι της πόλης Οκτιάμπρσκι, φέρονται να ανήκουν στην τοπική πτέρυγα του Εμιράτου του Καυκάσου, την ανταρτική ισλαμιστική οργάνωση της οποίας ο αρχηγός, ο Τσετσένος Ντόκου Ουμάροφ, ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, με 36 νεκρούς, στις 24 Ιανουαρίου.

Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για την οργάνωση επιθέσεων σε δημόσιους χώρους και επιθέσεων εναντίον αστυνομικών και δημοσίων λειτουργών.

Όπλα, εκρηκτικά και αρκετά εγχειρίδια κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών κατασχέθηκαν κατά στη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν στο σπίτι τους.
Στη Μπασκιρία, που κατοικείται σε ποσοστό σχεδόν 50% από μουσουλμάνους , δεν είχαν σημειωθεί μέχρι σήμερα βίαιες διαδηλώσεις μελών του ριζοσπαστικού Ισλάμ οι οποίες, αντίθετα, είναι καθημερινές στο Βόρειο Καύκασο.

Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996) μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των αυτονομιστών, η εξέγερση που σταδιακά εξέλαβε ισλαμικό χαρακτήρα και ξεπέρασε τα σύνορα της Τσετσενίας, εξελίχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε ενεργό ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα σε όλο το Βόρειο Καύκασο.