ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα Ιράν-Ολλανδίας για την Μπαχραμί

Κόντρα Ιράν-Ολλανδίας για την Μπαχραμί
Για υποκρισία κατηγορεί το Ιράν την ολλανδική κυβέρνηση η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη μετά την εκτέλεση της Ζαχρά...

Για υποκρισία κατηγορεί το Ιράν την ολλανδική κυβέρνηση η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη μετά την εκτέλεση της Ζαχρά Μπαχραμί, που είχε ιρανική και ολλανδική υπηκοότητα, για διακίνηση ναρκωτικών την περασμένη εβδομάδα.


Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ κατηγόρησε την Ολλανδία ότι, όπως και άλλες χώρες που παριστάνουν τις πολιτισμένες, υπεραμύνεται υποθέσεων που σχετίζονται με εγκλήματα και διακίνηση ναρκωτικών και τις μετατρέπει σε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να ασκήσει πολιτικές πιέσεις στο Ιράν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ζαχρά Μπαχραμί είχε καταδικαστεί το 2003 για διακίνηση ναρκωτικών και στην Ολλανδία επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα των ολλανδικών ΜΜΕ.

Η σορός της ενταφιάστηκε σε άγνωστη τοποθεσία, περίπου 400 χλμ από την Τεχεράνη, και δεν επετράπη στους συγγενείς της να παραβρεθούν στην κηδεία, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του υπουργού Εξωτερικών Ούρι Ρόζενταλ για την “έλλειψη σεβασμού” απέναντι στην οικογένειά της.

Η Ζαχρά Μπαχραμί είχε αρχικά συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2009 για συμμετοχή στις διαδηλώσεις που κατήγγειλαν νοθεία στις εκλογές του Ιουνίου του ίδιου έτους και κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος των Μουτζαχεντίν του Λαού, οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες ευθύνεται για τη δολοφονία αρκετών Ιρανών αξιωματούχων την τελευταία 30ετία. Τελικά κρίθηκε ένοχη για διακίνηση κοκαΐνης και εκτελέσθηκε με απαγχονισμό στις 29 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι δεν της επιτράπηκε να επικοινωνήσει με τις ολλανδικές προξενικές αρχές στο Ιράν που δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα.