ΚΟΣΜΟΣ

Εκστρατεία μέσω Facebook και για τους Σαουδάραβες

Εκστρατεία μέσω Facebook και για τους Σαουδάραβες
Ομάδα Σαουδαράβων που αριθμεί 2.000 άτομα, ξεκίνησε εκστρατεία στο Facebook υπέρ της εφαρμογής πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών...

Ομάδα Σαουδαράβων που αριθμεί 2.000 άτομα, ξεκίνησε εκστρατεία στο Facebook υπέρ της εφαρμογής πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σαουδική Αραβία, ζητώντας την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας.

Η εκστρατεία τιτλοφορείται «ο λαός θέλει τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος», παραφράζοντας το βασικό σύνθημα της εξέγερσης στην Αίγυπτο, όπου οι διαδηλωτές φωνάζουν ότι «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος». Στο κείμενο απευθύνεται έκκληση για την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας και τη διενέργεια εκλογών.

Η ομάδα του Facebook ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σαουδαραβικό βασίλειο και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο και να εργάζονται , να παντρεύονται ή να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια ενός αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους.

Ζητά επίσης τη θέσπιση ανεξάρτητου και δίκαιου δικαστικού συστήματος , την ισότιμη κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και τη λήψη μέτρων για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας.


Το Twitter και το Facebook διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του προέδρου Μπεν Άλι στην Τυνησία και στο κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος στην Αίγυπτο.