ΚΟΣΜΟΣ

Την έξοδο από την Αίγυπτο βλέπει ο Μουμπάρακ

Την έξοδο από την Αίγυπτο βλέπει ο Μουμπάρακ
Την «ιδανική» έξοδο από την Αίγυπτο φαίνεται να ψάχνει ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ...

Την «ιδανική» έξοδο από την Αίγυπτο φαίνεται να ψάχνει ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, για την αποχώρηση του οποίου η φημολογία έχει πάρει «φωτιά» τις τελευταίες ώρες.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η επίσκεψη -για ιατρικούς λόγους- του αιγύπτιου προέδρου σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πιθανά στο Βερολίνο. Αν ακολουθήσει αυτή τη λύση, ο Μουμπάρακ δεν υπαναχωρεί από την αρχική του θέση της μη παραίτησης, δεν είναι όμως και παρών στις εξελίξεις διατηρώντας το πλεονέκτημα να παρακολουθεί από μακριά. Στη Γερμανία συνεχίζουν να υπάρχουν σενάρια που θέλουν τον Χόσνι Μουμπάρακ να έρχεται στη χώρα για ιατρικές εξετάσεις, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν.

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να μασάει τα λόγια της. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελλε σε ερώτηση δημοσιογράφων, εάν στηρίζει μια άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ απάντησε: «Σαν δημοκράτες παραμένουμε στο πλευρό του δημοκρατικού κινήματος, αλλά στο ερώτημα ποιός θα κυβερνήσει τον αιγυπτιακό λαό, μόνον ο αιγυπτιακός λαός μπορεί να αποφασίσει». Η Γερμανία διατηρούσε εδώ και χρόνια φιλικές σχέσεις με την Αίγυπτο και τώρα το Βερολίνο δεν μπορεί να αποφασίσει ποιά ακριβώς στάση θα τηρήσει, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μη ξεκάθαρη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ένα άλλο σενάριο υποστηρίζει ότι η επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει τις αλλαγές σε άρθρα του αιγυπτιακού συντάγματος θα δει και το ενδεχόμενο να μετατραπεί το πολίτευμα της χώρας από προεδρική δημοκρατία, σε προεδρευόμενη. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αρμοδιότητες του προέδρου θα αποδυναμωθούν.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη πάντως, ο παίκτης –κλειδί παραμένει ο στρατός. Η νέα γενιά του στρατιωτικού προσωπικού της Αιγύπτου εκπαιδεύεται με αμερικανούς αξιωματούχους και τα υψηλόβαθμα στελέχη του φοιτούν σε αμερικανικά στρατιωτικά κολέγια. Επιπλέον, οι στρατιωτικοί της επόμενης γενιάς του Μουμπάρακ, βρέθηκαν απ’ έξω από τα βαθιά πλούτη που και τα αξιώματα που απολάμβαναν οι προκάτοχοί τους. Η στάση που θα κρατήσουν οι στρατιωτικοί ακόμη δεν έχει διαφανεί, πέρα από την διακηρυγμένη αντίθεσή τους, που προϋπήρχε της εξέγερσης, στην ενδεχόμενη διαδοχή του γιου του Μουμπάρακ στην εξουσία.

Πάντως, το κλίμα στην πλατεία Ταχρίρ είναι ενδεικτικό, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να παραμένουν εκεί. Κάποιοι έχουν στήσει και σκηνές, σε ένδειξη της ανυποχώρητης στάσης τους: «Ακούσαμε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα διαδηλώσουν σήμερα», δήλωσε ο Μαχμούντ ε- Νάγκαρ, 26 ετών, που έχει έρθει στο Κάιρο από το Φαγιούμ μαζί με φίλους.

«Κανένα από τα αιτήματά μας δεν εισακούστηκε», επισημαίνει από τη μεριά του ο Μοχάμαντ Νιζάρ, 36 ετών.

«Ανακοίνωσαν αύξηση των μισθών. Προσπαθούν να μας ξεγελάσουν. Είναι μία πολιτική δωροδοκία για να κάνουν το λαό να σωπάσει», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός δεν εμπιστεύεται τη (νέα) κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 297 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο. Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιώσεις 232 θανάτους στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 13 στο Σουέζ.

Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν το διήμερο 28-29 Ιανουαρίου και είχαν χτυπηθεί από πραγματικές σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Πολλοί όμως σκοτώθηκαν από πλαστικές σφαίρες και από δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν εναντίον του πλήθους από πολύ μικρή απόσταση.

Όταν ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος της Google που παρέμεινε για 12 ημέρες υπό κράτηση με δεμένα μάτια, έφτασε στην πλατεία Ταχρίρ, έγινε δεκτός από τους συγκεντρωμένους με τιμές ήρωα.

«Δεν είμαι ήρωας, εσείς είστε ήρωες, εσείς μείνατε εδώ στην πλατεία», δήλωσε ο Γόνεμ στο πλήθος. «Πρέπει να επιμείνετε ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Πρέπει να επιμείνουμε για τους μάρτυρες μας», πρόσθεσε προτού τον διακόψουν οι διαδηλωτές που φώναζαν: «Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος».

Την τελευταία ώρα, οι διαδηλωτές έχουν εξαπλωθεί και γύρω από το κτήριο του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, ενώ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου υποστηρίζουν ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στις 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Στην Πλατεία Ταχίρ για 15η ημέρα οι διαδηλωτές

Οικονομικά μέτρα «κατευνασμού» από την αιγυπτιακή κυβέρνηση

Ο Αιγύπτιος-στέλεχος της Google διαχειριστής αντικαθεστωτικού γκρουπ