ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για το Ιράκ στα απομνημονεύματα του Ράμσφελντ

Αποκαλύψεις για το Ιράκ στα απομνημονεύματα του Ράμσφελντ
Οι πρώην ηγέτες της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και της Γαλλίας Ζακ Σιράκ έδωσαν στον Σαντάμ Χουσέιν μια «λάθος αίσθηση ασφαλείας»...

Οι πρώην ηγέτες της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και της Γαλλίας Ζακ Σιράκ έδωσαν στον Σαντάμ Χουσέιν μια «λάθος αίσθηση ασφαλείας» αντιτασσόμενοι στη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράκ, κάνοντας έτσι πιο εύκολο τον πόλεμο, αναφέρει στα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο "Γνωστό και Άγνωστο", ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επί προέδρου Μπους, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο Ράμσφελντ ισχυρίζεται ότι οι γερμανικές και γαλλικές θέσεις επέτρεψαν την άσκηση κριτικής κατά των ΗΠΑ και παρουσίαζαν ότι η Ευρώπη αντιτάχθηκε στη χρήση στρατιωτικής βίας, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υποστήριζε τις ΗΠΑ.

«Ακόμα παραπέρα, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί σκόπιμα ή όχι έδωσαν στο καθεστώς του Σαντάμ την εντύπωση ότι θα σταματούσαν την στρατιωτική αντιπαράθεση», αναφέρει ο κ. Ράμσφελντ και συνεχίζει: «Δίνοντας στον Σαντάμ μια λάθος αίσθηση ασφαλείας και την άνεση να μην συμμορφωθεί με τα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αναμφίβολα έκαναν πιο εύκολο τον πόλεμο αντί να τον απομακρύνουν» ως προοπτική.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Αμερική» του BBC για την προώθηση των απομνημονευμάτων του, ο κ. Ράμσφελντ αποκάλυψε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν προσέφερε 60 εκατομμύρια δολάρια για τη δολοφονία των δύο κοριτσιών του ενώ είχε απειλήσει με δολοφονία και τις κόρες του προέδρου Μπους.

«Είχα ανησυχήσει παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους και η οικογένειά του είχαν προστασία από τις ειδικές μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Ράμσφελντ που έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο ίδιος και η δική του οικογένεια δεν είχαν καμία προστασία.