ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη του αρχηγού των ειδικών δυνάμεων της εθνικής φρουράς στην Αλβανία

Σύλληψη του αρχηγού των ειδικών δυνάμεων της εθνικής φρουράς στην Αλβανία
Μετά από τη ρήξη μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας και του Υπουργείου Εσωτερικών...

Μετά από τη ρήξη μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας και του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επί βδομάδες αρνιόταν να εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψης για έξι ανώτατους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας, ως ύποπτους για τις δολοφονίες τεσσάρων διαδηλωτών κατά τα αιματηρά επεισόδια, στις 21 Ιανουαρίου, μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο, στα Τίρανα, οι αρχές συνέλαβαν τον πρώτο κατηγορούμενο, ο οποίος είναι ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της εθνικής φρουράς, Αγκίμ Λούπο.

Έρευνες των Αμερικανών και Αλβανών εμπειρογνωμόνων απέδειξαν ότι η σφαίρα 9 χιλιοστών που βρήκε το πρώτο θύμα, μπροστά στην είσοδο του πρωθυπουργικού μεγάρου, προήλθε από το αυτόματο όπλο MΡ 5 του Λούπο.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να παραδώσει-όπως είχε δηλώσει-την ηγεσία της εθνικής φρουράς χωρίς αποδεικτικά στοιχεία τόνισε ότι "μετά τη συμμετοχή και Αμερικανών ανακριτών στην διερεύνηση της υπόθεσης, η αλβανική κυβέρνηση συνεργάζεται και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τη Γενική Εισαγγελία για τη διαλεύκανση των αιματηρών επεισοδίων και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για τους θανάτους τεσσάρων ανθρώπων.

Ο κ. Μπερίσα είχε επανειλημμένα κατηγορήσει τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας, Ίνα Ράμα για μονομερή στάση μετά τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 6 αξιωματούχων, καθώς, όπως είχε πει, δεν είχε αρχίσει καμία έρευνα σε βάρος των εμπνευστών και οργανωτών της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης που κατέληξε σε τραγωδία.