ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο κτίριο του Hermes στο Παρίσι

Το νέο κτίριο του Hermes στο Παρίσι
Πως μια πισίνα – ιστορικό κειμήλιο, μετατράπηκε σε έναν ναό του ντιζάιν...

Πως μια πισίνα – ιστορικό κειμήλιο, μετατράπηκε σε έναν ναό του ντιζάιν.

Μέσα στον Δεκέμβριο το αρχιτεκτονικό γραφείο RDAI που αναλαμβάνει όλα τα κτίρια του Hermes ανά τον κόσμο, ολοκλήρωσε την κανούργια μπουτίκ της εταιρείας στο Παρίσι. Aυτό δεν θα ήταν τρομερό νέο αν δεν επρόκειτο για ένα κτίριο μοναδικού ντιζάιν αλλά και ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.

O χώρος που στεγάζεται ήταν κάποτε η διάσημη πισίνα Lutetia του Παρισιού, η οποία φιλοξενούσε το παλαιότερο κολυμβητικό κλαμπ της πόλης και αποτελούσε χαρακτηριστικό παράδειγμα-στολίδι του κινήματος της Art Deco.

Ο αρχιτέκτονας Denis Montel που ανέλαβε την αναπαλαίωση και τον σχεδιασμό του, σεβάστηκε την ιστορία του κτιρίου και ενσωμάτωσε το ντιζάιν ούτως ώστε να αλληλοσυμπληρώνεται με τα προϋπάρχοντα στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε και αντιθέσεις που ενώνουν το νέο με το παλιό. Έτσι, έχει διατηρήσει τα πλακάκια από μωσαϊκό στην περιοχή της πισίνας, ενώ έχει τοποθετήσει τρία περίπτερα των εννέα μέτρων μέσα στον χώρο, φτιαγμένα από ξύλινους πήχεις, τα οποία περιέχουν τις εκάστοτε συλλογές του οίκου. Μία τέταρτη ξύλινη κατασκευή διακοσμεί τις κουπαστές της κεντρικής σκάλας που οδηγεί από την είσοδο στον χώρο της πισίνας.

To όλο σκεπτικό ήταν να δώσουν περισσότερη έμφαση στον όγκο και το ύψος, με αποτέλεσμα η παρέμβαση που έκαναν στο κτίριο να είναι ταυτόχρονα ριζική αλλά και κομψή -όπως άλλωστε και το πνεύμα του ίδιου του οίκου Hermes. Στο επόμενο ταξίδι σας στην πόλη του φωτός, φροντίστε να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μία επίσκεψη στο νέο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Hermes. Και λίγο πριν φύγετε, κάντε δώρο στον εαυτό σας κι ένα φουλάρι, έτσι, για να σας φύγει το άχτι.

Πηγή: queen.gr