ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν και το μέλλον της Αιγύπτου

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν και το μέλλον της Αιγύπτου
Η Αίγυπτος πρέπει να συζητήσει για τους "προσανατολισμούς" στην πολιτική του μελλοντικού...

Η Αίγυπτος πρέπει να συζητήσει για τους "προσανατολισμούς" στην πολιτική του μελλοντικού της αρχηγού κράτους, δήλωσε σήμερα ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν.

"Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ τάσσεται υπέρ μιας πραγματικής μεταβίβασης της εξουσίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό", δήλωσε ο Σουλεϊμάν σε συνάντηση που είχε με τους αρχισυντάκτες του κυβερνητικού Τύπου.

"Όμως", προσέθεσε, "πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον της Αιγύπτου και για αυτόν που θα οδηγήσει (τη χώρα) στο μέλλον, όχι για το άτομό του, αλλά για τα προσόντα του και τους προσανατολισμούς του" στην πολιτική , σημείωσε ο Σουλεϊμάν, στέλνοντας, όπως φαίνεται, ένα μήνυμα προς τους νέους και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στη χώρα.

"Η επανάσταση των νέων έχει τις θετικές της πλευρές, όμως θα πρέπει να προσέξουμε να μην κολλήσουμε στις αρνητικές της πλευρές", προειδοποίησε.

Επικρίνοντας τις "ξένες αναμείξεις" στις υποθέσεις της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποιον, ο Σουλεϊμάν υπογράμμισε επίσης ότι "οι πιέσεις δεν θα είναι ποτέ ευνοϊκές για την κοινωνία, είναι κυρίως μια πρόσκληση σε περισσότερο χάος".

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στο στόχαστρο. Γι'αυτούς, αυτό που συμβαίνει αποτελεί μια ευκαιρία όχι μόνον για αλλαγή, αλλά (...) για την αποδυνάμωση της Αιγύπτου και τη διασπορά του χάους το οποίο μόνον ο Θεός ξέρει πότε θα τελειώσει", συνέχισε.

Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος κατηγόρησε επίσης χωρίς να κατονομάσει κάποιον "τα στοιχεία που προμηθεύουν όπλα και απειλούν την εθνική ασφάλεια στο βόρειο Σινά", όπου οι επιθέσεις στα σύμβολα του κράτους πολλαπλασιάστηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Σε ερώτηση για πιθανό ταξίδι του Μουμπάρακ στη Γερμανία για την υποβολή του σε ιατρικές εξετάσεις, ο Σουλεϊμάν απάντησε ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος "είναι καλά στην υγεία του και δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ".

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, ο Μουμπάρακ μπορεί να κάνει σύντομα έναν "παρατεταμένο ιατρικό έλεγχο" στη Γερμανία.

"Πρόκειται για ολοφάνερη ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις", αντέδρασε ο Σουλεϊμάν.