ΚΟΣΜΟΣ

Στη σκιά των διαδηλώσεων η συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου

Στη σκιά των διαδηλώσεων η συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου
Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας...

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό,με φόντο τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων για την πολιτική οικονομικής λιτότητας, που τους επιβάλλει το καθεστώς τους με οδηγίες της Άγκυρας και τις οργίλες αντιδράσεις Ερντογάν για τους διαδηλωτές.
Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, μετά τη συνάντησή τους στη Γενεύη με τον γγ του ΟΗΕ, στις 26 Ιανουαρίου.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είπε ότι στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί η περαιτέρω πορεία των συνομιλιών.

Ο Μπαν Γκι-μουν είχε δηλώσει, στη Γενεύη, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες. Ανέφερε, επίσης, ότι θα βρίσκεται στη διάθεσή τους ξανά σύντομα για να ανασκοπήσουν την πρόοδο και για να τους ενθαρρύνει να σμικρύνουν, περαιτέρω, τις διαφορές τους.

Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν προβληματισμό για σημεία των προχθεσινών δηλώσεων του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως για παράδειγμα την αναφορά ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα των δυόμισι ετών από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις έγιναν την ίδια στιγμή που είναι γνωστή η επιδίωξη της Τουρκίας να σπρώξει την διαδικασία σε αδιέξοδο και να εξυπηρετήσει άλλους στόχους, όπως η τετραμερής συνάντηση, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας.